Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Az emberi jogok híveinek minden okuk megvan a dühre és az elkeseredésre”

Létrehozva:

Két civil szervezet is megszólalt azután, hogy kilencedik változtatásán is átesett a gránitszilárdságúnak mondott Alaptörvény.

Az egyik szerint a kormányt csak a hatalomféltés vezeti, a másik szerint a családbarát kormány ideológiai okokból szűkíti az örökbe fogadásra váró gyerekek családba kerülési lehetőségeit. 

Megszavazta a kormányoldali kétharmad az Alaptörvény kilencedik módosítását, benne azzal a kitétellel, hogy az „apa férfi, az anya nő”, illetve azzal a mondattal, hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. Még az EU is kommentálta korábban a beharangozott változtatást, igazságügyi biztos a toleranciára és a megkülönböztetés tilalmára hívta fel a figyelmet. 

Düh és elkeseredés

A szavazás után a Facebookon szólalt meg a Magyar Helsinki Bizottság, illetve az LMBTQI-jogvédő Háttér Társaság is. A Helsinki szerint a módosítás mögött nem más áll, mint az „illiberális, kleptokratikus és paternalista” hatalom megszilárdításának a vágya. „A kormányerőnek könnyebb lesz majd a közpénzekkel visszaélni, sarokba szorítani politikai ellenfeleit, valamint kisebbségi csoportok jogfosztásával pillanatnyi érdekei szerint megosztani a társadalmat.” 

Úgy vélik, a kormány nem a gyerekeinket félti a nyugati hatásoktól, ahogy a módosítás indoklása írja, hanem a hatalmát félti. „A demokrácia, a jogállam és az emberi jogok híveinek minden okuk megvan a dühre és az elkeseredésre.” 

A civil szervezet szerint ugyanakkor ez ad reményt is, mert a hatalomféltés jelzi, a társadalom nem elégedett, veszélyben a kormány hatalma. 

Nevelési kényszer

A Háttér Társaság szerint a módosítás elfogadása újabb lépés arrafelé, hogy „az LMBTQI emberek jogilag is másodrendű állampolgárnak számítsanak”. Ezután nehezebb lesz LMBTQI-érzékenyítést végezni az iskolákban, és az azonos nemű párok és magánszemélyek örökbefogadása is átkerül a szakértők kezéből Novák Katalin családokért felelős miniszter elé. A kormány folyton a családra hivatkozik, de nálunk sok gyerek azért nem kerül családba, és marad állami gondoskodásban, mert ideológiai okokból szűkítik ennek a lehetőségét.

A szervezet emlékeztet, hogy az Országgyűlés tavasszal már elfogadta a transz és interszex emberek nemének jogi elismerését betiltó törvényt, amely arra kényszeríti az érintetteket, hogy identitásuknak és/vagy megjelenésüknek meg nem felelő iratokkal éljék mindennapi életüket. A mostani módosítás „arra kényszeríti a szülőket és az oktatási intézményeket, hogy a gyermekeket keresztény-konzervatív szellemiségben neveljék, kormánypárti politikusok megnyilvánulásai alapján ebbe az LMBTQI emberek iránti elfogadás és megértés nem fér bele”.
A civilek két hete azzal fordultak Kozma Ákos ombudsmanhoz, hogy foglaljon állást a kérdésben, de az alapvető jogok biztosa nem reagált, „szótlanul asszisztál a magyarországi kisebbségek jogainak csorbításához”. 

Dercsényi Dávid

 

Legnépszerűbb cikkeink