Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nagy sikerek a csonka Eb-n

Létrehozva:

Az elmúlt héten a törökországi Mersinben rendezték a férfi felnőtt és junior torna-Európa-bajnokságot. A vírushelyzet miatti csonka Eb-n a magyar versenyzők mindkét korosztályban sporttörténeti tettet vittek véghez.

A világjárvány miatt szigorú szabályok voltak érvényben a verseny helyszínén. A tornászoknak és a küldöttségek tagjainak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel kellett megérkezniük a helyszínére, ahol újabb teszt várt rájuk. A felnőtteknél eredetileg 38 ország nevezett, de a koronavírus-járvány miatt végül csupán 18 vállalta a szereplést, a junioroknál pedig mindenki önkéntes nyilatkozatot töltött ki részvételi szándékával kapcsolatban, és a 18 év alattiaknál szülői hozzájárulás is szükséges volt. Két tornász szülei nem írták alá a hozzájáruló nyilatkozatot.

Ez azonban egyáltalán nem vetette vissza fiataljainkat, akik a csapatverseny során nagyszerű teljesítménnyel rukkoltak ki. A Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd, Molnár Botond összeállítású csapat az ukránok mögött, a bolgárokat megelőzve Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett a 11 válogatottat felvonultató mezőnyben. A végeredmény a selejtezők összesített pontszámaiból állt össze, az öt főből minden szeren négy versenyző mutathatta be a gyakorlatát, és a legjobb három eredmény számított a versenyben.

„Nagyszerű ez az eredmény, de helyén kell kezelni ezt az Európa-bajnokságot, hiszen a koronavírus-járvány miatt számos ország nem vett részt a versenyen. De ez így is óriási siker, és mindez azt mutatja, hogy nagyon jó irányba halad az utánpótlás” – mondta Altorjai Sándor csapatvezető.

Noha az értékelés reális, gyorsan fűzzük hozzá: Magyarország korábban soha nem ért el ilyen kiemelkedő eredményt a juniorok csapatversenyében. És ez még nem minden, Balázs Krisztián ugyanis az egyéni összetett versenyben bronzérmet szerzett.

„Nagyon boldog vagyok, de nagyon fáradt is. Bevallom, a verseny előtt nagy nyomást éreztem magamon. Bár a talajgyakorlat nagyon jól sikerült, a lovon lecsúszott a kezem egy elemnél, ezért leestem. Ez egy kicsit kibillentett, de tudtam, hogy össze kell szednem magamat mentálisan, és azt is tudtam, hogy messze még a vége” – idézte fel a verseny végeztével Balázs, aki hozzáfűzte, hogy a gyűrű, az ugrás és a korlát után is elégedett volt, ám ekkor megint nagyon izgatottá vált, mert tudta, hogy a nyújtón múlik az éremszerzése.

„Sikerült megnyugtatnom magamat, és egy nagyon jó gyakorlatot mutattam be. Nem kellett a táblára néznem, mert amikor leugrottam, tudtam, hogy meglesz a dobogó. Nagyon-nagyon sok munka van ebben, nehéz felkészülésen vagyok túl. Itt van a koronavírus, és több sérülésem is volt, de úgy látszik, ennek ellenére sikeres volt a felkészülés.”

Kétségtelenül ezt bizonyítja az is, hogy a Ferencváros sportolója a szerenkénti döntőben nyújtón aranyérmet szerzett, míg társa, Molnár Botond talajon nyert bronzérmet. Az újdonsült junior Európa-bajnok ráadásul a selejtező napján meghúzta a derekát az ugrásnál, de a döntőre kizárta a fájdalmat.

„Remélem, a felnőttek között is hasonlóan sikeres pályafutás vár majd rám, én mindent megteszek érte” – mondta.

A juniorokhoz hasonlóan a felnőttek is kitettek magukért: a Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid összeállítású magyar válogatott bronzérmet nyert a csapatversenyben. A sportág kontinensviadalainak történetében először állhatott dobogón magyar csapat.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a magyar torna történetének első csapatérmét megszereztük. Büszke vagyok a srácokra, hogy ilyen jól tornáztak, egyetlen rontásunk volt a végén talajon, azt leszámítva még jobban versenyeztünk, mint a selejtezőben” – mondta Vecsernyés Dávid, a csapat tagja.

Kovács István szövetségi kapitány hozzátette, nagyobb rontás nélkül hozta mindenki, amit tudott.

„Márciusban betört a koronavírus, és minden leállt. Azt gondoltam, ez nem a mi évünk lesz, hiszen eleinte mindenki csak otthon edzett, online ellenőriztük, ki hogyan fut, erősít. Álmomban nem gondoltam akkor, hogy a magyar tornasport első Eb-csapatérmét meg fogjuk szerezni” – emlékezett a szakvezető, aki elárulta, hogy a legutóbbi három hónapban szinte buborékban éltek a válogatott tagjai Tatán és Budapesten is, senki nem járt sehova, nehogy megfertőződjön. 

Fehér György

 

Legnépszerűbb cikkeink