Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony és lengyel kollégája megkönnyebbült a vétó elmaradásától

Létrehozva:

Remélik, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsan cselekszik.

A hamis győzelmi propaganda helyett a lényeg: az Európai Unió válságkezelő támogatását úgy kell felhasználni, hogy az a kiváltságosok további gazdagodása helyett a többség javát szolgálja. Erre jelentenek garanciát a jogállamiság minden kritériumát érvényesítő önkormányzatok – kezdi Facebook-posztját a főpolgármester.

Mint írják, „megkönnyebbülhetünk: a magyar és lengyel kormányok az utolsó pillanatban visszatáncoltak a szakadék széléről. Harsoghatnak győzelmi jelentéseket, de valójában letették a fegyvert Brüsszelben.”

Karácsony és Trzaskowski szerint „bár Orbán és Morawieczki miniszterelnökök megpróbálták megakadályozni, a jogállamisági mechanizmus sértetlen maradt. Bízunk benne, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsan cselekszik, és a jogállami mechanizmus minél hamarabb alkalmazható annak érdekében, hogy meggátolják országainkban az EU-s támogatások rendszerszintű ellopását, és a bírói függetlenség elleni támadásokat.”
A főpolgármesterek a legfontosabb feladatuknak most azt tartják, hogy felvegyék a harcot a járvány gazdasági és társadalmi hatásaival szemben az Európai Unió támogatásának felhasználásával, a Next Generation EU forrásokhoz való hozzáféréssel.
A két városvezető felszólítja az Európai Uniót, „biztosítsa azoknak a szabályoknak a betartását, amiért a városok sikeresen küzdöttek, hogy a nemzeti kormányok vonják be az önkormányzatokat az európai helyreállítási források tervezési- és elosztási folyamatainak minden lépésébe”.
A közös nyilatkozatot Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski Varsó főpolgármestere szignálta.

Legnépszerűbb cikkeink