Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Alig eszünk zöldséget

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

A magyarok mindössze 30 százaléka eszik naponta zöldséget, ezzel pedig egész Európa legkisebb zöldségfogyasztói vagyunk. Itthon inkább a krumpli fogy nagy mennyiségben, de alacsony vitamin és rosttartalma miatt pont nem tartozik az egészséges zöldségfélék közé.

„Az első helyezett Írországban az emberek 84 százaléka eszik naponta zöldséget, de öt ország kivételével szinte mindegyik Európai Uniós állam eléri az 50 százalékot ezen a téren” – írta a CityGreen.hu kertészeti magazin. Gyümölcsfogyasztás tekintetében kicsit jobb a helyzet, de a 40 százalékunk ebben sem számít jó eredménynek. Nem meglepő, hogy ebben a versenyben a mediterrán országok vezetnek, ahol a lakosság 70-80 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer gyümölcsöt, őket a skandinávok követik. 

Magyarország különösen alulteljesít ezen a téren, ez pedig nem róható fel csupán a jelenleg magasan szárnyaló zöldség-gyümölcs áraknak: a napi átlagfogyasztást vizsgálva már évekkel ezelőtt is a sor végén kullogtunk. A 2000-es évek elejéhez képest nőtt a fogyasztás mértéke, mégis nagyjából a felét esszük meg a napi előírt átlagnak.

Fotó: Shutterstock

„A szükséges napi vitamin-, ásványianyag- és rostbevitel fedezése miatt legalább 4 adagot, vagyis legalább 4-500 grammot kéne fogyasztanunk zöldségből és gyümölcsből összesen. Ennek a mennyiségnek egyharmada gyümölcsből, kétharmada pedig zöldségből kellene, hogy álljon” – mondta el kérdésünkre Szűcs Zsuzsanna. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint ráadásul nem elég egy alkalommal letudni a zöldségevést: 

legalább napi háromszor kellene fogyasztani belőlük. 

Nem véletlen az sem, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztás jelentőségét ennyire hangsúlyozzák. Ezeknek ugyanis viszonylag alacsony a kalóriatartalmuk, magas a víztartalmuk, és rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, amelyek segítenek szívünk és ereink egészségét megőrizni, a cukorbetegséget és daganatokat megelőzni, valamint karbantartani a súlyunkat. Ezek a krónikus betegségek ugyanis 70-80 százalékban az egészségtelen táplálkozáshoz köthetők. Ezekben az élelmiszerekben ráadásul a vitaminok és élelmi rostok mellett kálium, magnézium, cink és számos ásványi anyag van, a bennük található élénk színanyagok antioxidáns, sejtvédő hatásúak. A káposztafélék és a retek jellegzetes szagát adó kéntartalmú fitotápanyagok védik az immunrendszerünket. A hagyma, a cikória és az édeskömény pedig olyan prebiotikumokat tartalmaz, melyek táplálékul szolgálnak a hasznos bélbaktériumoknak. A szakember szerint fontos, hogy naponta egyszer nyersen is együnk zöldséget, gyümölcsöt.

Török Dániel

Legnépszerűbb cikkeink