Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Milliárdos áfacsaló zöldségesek ellen emelt vádat az ügyészség

Létrehozva:

Milliárdos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat az ügyészség egy zöldségkereskedelmi szektorban fiktív számlázáson alapuló bűnszervezet 32 tagja ellen.

A Fővárosi Főügyészség 441 oldalas vádirata szerint két 54 éves férfi 2018 februárjától egy zöldségkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet működtetett, amellyel az Európai Unió más tagállamaiból beszerzett árut az irányításuk alatt álló gazdasági társaságok nevében egy fővárosi piacon értékesítette. Az érintett cégek nevében adóbevallást nem, vagy hamis tartalommal tettek, adófizetési kötelezettségüket pedig fiktív számlák áfatartalmának levonásával csökkentették.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint a bűnszervezet 2019 júniusáig 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

Azt írták: a bűnszervezethez 2018 decemberében csatlakozott egy 50 éves férfi, aki többek között jogi-pénzügyi tanácsokkal, könyvelője segítsége és egy cég rendelkezésre bocsátásával vett részt az adóelkerülésben.

A nyomozóhatóság a bűnszervezet tevékenységét 2019 júniusában számolta fel, de ezután az 50 éves férfi létrehozott egy újabb, zöldségkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet, amelynek irányításával 68 millió forint vagyoni hátrányt okozott adócsalással. Ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói 2020 nyarán számolták fel.

A Fővárosi Főügyészség az adócsaló láncolatokban érintett 32 ember ellen emelt vádat, legtöbbjükkel szemben bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

Az ügyészség tíz ügyvezetőt közokirat-hamisítással vádol, akik strómanok voltak. Indítványozták, hogy a bíróság 22 vádlottat ítéljen fegyházbüntetésre, pénzbüntetésre, továbbá tiltsák el őket a közügyek gyakorlásától, emellett egyesek cégvezetéstől, illetve a könyvelői foglalkozástól való eltiltását is kérték. A Fővárosi Főügyészség emellett több ingatlan, jármű, értékesebb karóra, készpénz elkobzását is kezdeményezte.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink