Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Németország tovább szigorítana

Létrehozva:

Képünk illusztráció / 2020. február 25. Berlin, Friedrich Merz / Fotó: Michael Kappeler/dpa

Csupán részsikereket hoztak a koronavírus-járvány második hullámának feltartóztatására tett intézkedések Németországban, ezért elkerülhetetlenek az újabb szigorítások – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Jens Spahn kiemelte, hogy a november elején bevezetett korlátozásokkal sikerült megtörni a járvány dinamikáját, de több térségben továbbra is robbanásszerűen terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2).

A legfontosabb mutatókat tekintve a lehető legrosszabb helyzet alakult ki; a napi új fertőződések száma csökkenés helyett csupán „oldalazni” kezdett, méghozzá túlságosan magas szinten, túlságosan magas a vírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig „siralmasan” magas.

Ráadásul a korlátozások gazdasági hatásainak ellensúlyozása csak novemberben 40 milliárd euróba kerül az államháztartásnak, a lakosság pedig egyre inkább „belefárad” a védekezésbe – mondta a miniszter.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a karácsony és az év vége a leginkább alkalmas arra, hogy csökkentsék az emberek fertőzésveszéllyel járó találkozásainak számát, mert ez eleve egy „nyugalmas” időszak. Ezt a lehetőséget ki kell használni a járványhullám feltartóztatásra, ezért az egész országot, a gazdaságot és a társadalmat „leállító” korlátozásokat kell bevezetni.

Ugyancsak újabb korlátozásokat sürgetett csütörtöki berlini tájékoztatóján a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler, aki rámutatott, hogy a sikeresen megfékezett első, tavaszi hullám idején hozzávetőleg 60 százalékkal csökkent a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, kapcsolatok száma, a második hullám feltartóztatására bevezetett intézkedések – november 2. – óta viszont csupán 40 százalékos a csökkenés.

Ismét rekordot döntött a napi új regisztrált fertőződések száma, a járvány halálos áldozatainak száma pedig átlépte a húszezret. Az utóbbi 24 órában 23 679 fertőződésről érkezett bejelentés, ez 31 esettel több az előző rekordnál, a november 20-án feljegyzett 23 648-nál. Így már 1 242 203 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 440 halálesetet regisztráltak egy nap alatt, a járvány halálos áldozatainak száma így 20 372-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint egy nap alatt 61-gyel, 4339-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 58 százalék – 2505 beteg – szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 295 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4753 ágy szabad.

A szövetségi kormány és a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint karácsonytól január 10-ig teljes körű zárlatot kell elrendelni, vagyis meg kell hosszabbítani az iskolai szüntetet és be kell zárni a nem létfontosságú termékeket árusító boltokat. A szövetségi kormány vezetői várhatóan a napokban tárgyalnak erről a járványügyi védekezésért felelős tartományi vezetőkkel, az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a tartományi kormányfők egyeztető testülete – egy újabb rendkívüli ülésén.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink