Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Maga alatt is vágta a fát Szájer

Létrehozva:

A múlt héten, bár akaratlanul, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, Szájer József coming outolt. Minden tisztségéről és elismeréséről lemondva vonul ki éppen a politikai életből. Működése és személye azonban nagyon sok megválaszolatlan kérdést hagy maga után, amikről most a magyarországi LMBTQ-szervezeteket kérdeztük.

Az anya nő, az apa férfi, az orgia, az orgia

Szájer József Fidesz-alapító és a kormánypárt egyik legtehetségesebb politikusa Brüsszelben férfiakkal orgiázott, lecsúszott az ereszcsatornán, majd keménydroggal a hátizsákjában bukott le. A bomba robbant, a Fidesz pedig vitte az év botránya díját. A kormánypárt szűkszavú az ügyben, annak ellenére, hogy megválaszolatlan kérdések tömkelegére kellene felelnie. Az egyik ilyen kérdés például: lehet-e meleg egy fideszes politikus?

Tűr, tilt, támogat

A Fidesz önmaga szerint nem melegellenes párt. „Ma Magyarországon a Fidesz az a párt, aki nem kíván senki hálószobájában kutakodni, aki mindenkinek meg akarja védeni a személyes élete szabad alakításával kapcsolatos döntését” – nyilatkozta Deutsch Tamás az ATV-nek. A Pesti Hírlap által megkérdezett LMBTQ-szervezetek viszont másképp érzik. „Deutsch Tamás szavai nem igazak. Rendszeresen változtattak a törvényszövegeken, hogy csorbítsák az LMBTQ-emberek szabadságát. Az pedig, ahogy kommunikálnak, szintén szemben áll Deutsch állításával. Kövér László azt mondta, egy normális homoszexuális nem gondolja magát egyenértékűnek másokkal. Novák Katalin azt mondta, hogy kétféle meleg van, az egyik csendesen éldegél, a másik provokál. Bayer Zsolt fideszes publicista azt mondta, büszke arra, hogy homofób. Persze, mindenki azt mond, amit akar. Az ő szavaiknak viszont súlya is van. Egy mondattal felhatalmazzák az embereket arra, hogy verbálisan vagy akár tettlegesen fellépjenek egy LMBTQ-ember ellen, csak azért, mert meleg, és ez nekik nem tetszik. Szóval igen, a Fidesz LMBTQ-ellenes, és kutakodik az emberek magánéletében” – mondta Modolo Ákos, a Szimpozion Egyesület szóvivője. 

Fotó: Merész Márton

Szájer szerepei

„Szájer írta az alaptörvény LMBTQ-embereket diszkrimináló passzusait” – szajkózza a sajtó. Azonban a valóság nem feltétlenül ilyen egyszerű. „Szerintem Szájernek voltak olyan lépései, amik értelmezhetők úgy is, hogy kiállt az LMBTQ-közösségért” – ezt mát Dudits Luca, a Háttér Társaság szóvivője mondta lapunkank. „2003-ban a Fidesz az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe nem akarta belefoglalni a nemi identitás és a szexuális orientáció védelmét. Szájer ekkor, párttársaival ellentétben, inkább nem szavazott. 2010-ben ő vezette az alkotmányt szövegeztető bizottságot, és bár van köze ahhoz, hogy a szövegbe befoglalták a törvény LMBTQ-ellenes passzusát, de mondott olyat, hogy szerinte erre nincs szükség. 2011-ben pedig, amikor a Budapest Pride hosszabbított útvonalát nem engedélyezte a karhatalom, az ellenzéken kívül a kormánypárti Szájer volt az egyetlen, aki felszólalt a rendőrség döntése ellen” – tette hozzá Dudits Luca.

A szervezetek egyetértenek abban, hogy Szájer Józsefnek ennek ellenére van felelőssége az LMBTQ-emberek szabadságának csorbítása terén. „Nem szólalt meg, amikor Kövér László azt mondta a meleg örökbefogadó szülőkről, hogy morális pedofilok. Hallgatott akkor is, amikor ki akarták üresíteni a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Szájer bűnrészes tehát abban, hogy Magyarországon diszkrimináció éri az LMBTQ-embereket, főleg úgy, hogy valószínűleg ő maga is sorstársuk” – érvelt Dudits.

Coming out?

A szervezetek szerint nem maradhatott volna fideszes politikus Szájer, ha nyíltan vállalja homoszexualitását. „Elég megnézni, hogyan bánnak vele a párttársai, és hogy utólag miket mondtak róla. Ez egyáltalán nem meglepő, ismerjük már azokat a korábbi homo- és transzfób megnyilvánulásokat, amiket egyes kormánytagok és kormánypárti politikusok megengednek maguknak. Ezek csak tovább ássák azt a súlyosan antihumánus politikai pöcegödröt, ahová egy bukott kormánypárti politikus kerülhet. A kormányzati reakciók a Szájer-ügyre, valamint a párhuzamosan futó Demeter Szilárd-ügyre, felérnek egy nyílt politikai deklarációval: a holokauszt-relativizáló, egy magyar holokauszt-túlélő, zsidó származású embert lehitlerező, ezért bocsánatot nem kérő kulturális intézményvezető maradhat a pozíciójában; a melegségét nem önszántából felvállalni kényszerülő, egy rosszul elsült szexbulin lebukó Fidesz-alapítótagnak pedig fel is út, le is út. Hiába tolta 30 éven keresztül csendben és lojálisan a pártja homofób szekerét, és hiába kért rögtön bocsánatot. Hogy ez mit jelent, arról vonja le mindenki magának a következtetéseket” – mondta Takács Mária, a Labrisz Egyesület ügyvivője.

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink