Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Hajszálon múlik a profi síelők idénye az Alpokban

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

Még nem tudni, mi lesz az Alpesi Sí Világkupával, a járvány miatt nagy a bizonytalanság. A skiracing.com számba vette a különböző lehetőségeket.

Franciaország és Németország is új korlátozásokat léptetett életbe október végén a koronavírus miatt. A bejelentések néhány nappal azután érkeztek, hogy Olaszországban ismét szigorúbb intézkedéseket vezettek be, mivel az esetek száma újra növekedni kezdett a volt európai epicentrumban. „Abban bízunk, hogyha összeszorítjuk a fogunkat és betartjuk ezeket a korlátozásokat, akkor decemberben újra fellélegezhetünk” – nyilatkozta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy korábbi sajtótájékoztatón.

Számos kérdés merül fel

Mindeközben az európai a lakosság Covid-fáradtsággal is küzd, a tisztségviselők pedig abban reménykednek, hogy az iskolákat és az alapvető gazdasági tevékenységeket folyamatosan működtetni tudják. Sok gazdasági szereplő megsínylette a szigorú intézkedéseket, ugyanakkor több iparág, mint a legális fogadóirodák és az online kereskedelem profitáltak, aminek részben vége a síszezon veszélybe kerülésével. Előbbieknél a síre és más téli sportokra történő fogadás eshet ki, míg utóbbinál a sportszerek forgalmazása állhat le. Természetesen az őszi hullám és az egész kontinenst érintő korlátozások nyilvánvaló kérdéseket vetnek fel a világkupaszezon kapcsán is, amely a tervek szerint Ausztriában és Finnországban folytatódna a következő hetekben.

A Nemzetközi Síszövetség, a FIS próbál folyamatosan reagálni az Európából érkező negatív jelentésekre. A közelgő, párhuzamos zajló, november 13-14-i események Lech/Zuers-ben úgy tűnik, egyelőre biztonságosban vannak. A levii női versenyekre a helsinki kormány a FIS-szel közösen dolgoz ki egészségügyi protokollt, egyébként itt várható Mikaela Shiffrin visszatérése is.

„A helyi szervezőbizottság (Local Organizing Committee, LOC), konzultált az egészségügyi hatóságokkal, miután a finn kormány október elején jelezte, hogy a nyilvános eseményeket ellenőrzés alá fogják vonni, ha a járványügyi helyzet súlyosbodik” – mondta a Levi szervezője legutóbbi nyilatkozatában. „Ennek eredményeként a LOC folytatja a hatóságok által jóváhagyott egészségügyi és biztonsági tervet.”

Bonyolódik a helyzet

Finnország után azonban a menetrend bonyolultabbá válhat, ahogy a világkupa decemberben Franciaországba, Svájcba és Olaszországba ér. A férfiak december 5-6-án Val d’Isere-ben versenyeznek óriás műlesiklásban, a sebességi versenyek pedig egy héttel később kezdődnek ugyanitt. Ezt követően a férfiak Olaszországba tartanak, Val Gardena, Alta Badia, Madonna és Bormio szerepel a naptárban. A nők St. Moritzban, Courchevelben és Val d’Isere-ben versenyeznek, mielőtt az ausztriai Semmeringbe indulnának. Korábban Markus Waldner, a FIS versenyigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy a világbajnokság sorsa „egy hajszálon múlik”.

„Itt van a második hullám, és a helyzet csaknem egész Európában romlott” – mondta Waldner a Tiroler Tageszeitungnak. „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbb programot rakjuk össze, de most minden az adott helyzeten múlik. Nem lehet megbecsülni előre, hogy mire számíthatunk két hónap múlva. Átvészeltük Söldent, de a világbajnokság további sorsa kérdéses. Jelenleg nem áll jól a szénánk.” Ahogyan sajnos a hazai síelni vágyók sem reménykedhetnek, hogy szomszédunkhoz hamarosan kiutazhassanak, hiszen egyelőre itt is a szigorításokról szólnak a hírek.

Waldner elárulta, hogy egy olyan tervet is fontolóra vettek, hogy tavasszal Észak-Amerikába vinnék a vb-versenyeket. „Arra gondoltunk, hogy rácsatlakozunk az észak-amerikai versenyekre a szezon végén, de ők nem szeretnék ezt. Szükség esetén akár a szezont is meg lehet hosszabbítani. Rugalmasaknak kell lenni.”

Legnépszerűbb cikkeink