Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elkezdtek egyeztetni a román kormányalakításról

Létrehozva:

Az RMDSZ elnöke jelentette be a hírt.

Már a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról tárgyal  a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Ezt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtök reggel Klaus Iohannis román államfő jelenlétében folytatott informális megbeszélést Ludovic Orbannal, a PNL elnökével, Dan Barnával, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökével és Dragos Tudoracheval, a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) ügyvezető elnökével.

Az USR és a PLUS már augusztusban összeolvadtak, de még nem választották meg az egységes vezetőséget.

A három politikai erőnek így együtt néhány százalékos többsége lesz a parlament mindkét házában, a képviselőházban pedig számíthatnak a nemzeti kisebbségi frakció támogatására is.

A jobboldali államfő már hétfőn elmondta, hogy miután a választók több mint fele a jobbközéppártokra voksolt, a választásokat egyébként megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) „végre” kimarad a politikai döntéshozatalból.

A PNL – a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal folytatott egyeztetést követően – szerda este úgy döntött: Florin Citu pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink