Nagyvilág

1,3 milliárd gyereknél nincs internet az ENSZ szerint

Published

on

Az UNICEF elnöke szerint ez már nem digitális szakadék, hanem kanyon.

Az iskolás korú gyerekek kétharmadának világszerte nincs otthon internete – állapította meg az ENSZ kedden közzétett jelentésében, holott a pandémia miatti iskolabezárások miatt ez létfontosságú lenne az online oktatásukhoz.

1,3 milliárd három és tizenhét év közötti gyereknek nincs az otthonában internet, és a 15-24 közötti korosztályba tartozók 63 százalékának otthonában sincs – idézi az UNICEF és a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) közös jelentését az MTI.

„Ez már több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon. Az internetkapcsolat hiánya megakadályozza, hogy a fiatalok a modern gazdaságban versenyezhessenek, és elzárja őket a világtól” – figyelmeztetett Henrietta Fore, az UNICEF elnöke.     

A jelentés szerint a digitális szakadék már a világjárvány kitörése előtt egyre mélyítette az egyenlőtlenségeket, a legszegényebb háztartásokból, valamint távoli vidékekről vagy alacsony jövedelmű országokból származó gyermekek egyre inkább lemaradtak társaiktól és kevés esélyük volt a felzárkózásra. A szegény országokban minden húsz iskolás közül egynek volt otthon internete, míg a gazdag országokban élő iskolásgyerekek közül tízből kilencnek. A Szaharától délre fekvő afrikai országokban és a Dél-Ázsiában élő gyerekek jutnak a legkisebb számban internethez: az ezekben a régiókban élő gyerekek közül tízből kilencnek nincs az otthonában internet. A városi és vidéki környezetben élő gyerekek internethozzáférésében is nagy a különbség: a városi gyerekek 60 százalékának nincs internete otthon, a vidéken élők esetében azonban 75 százalék ez az arány.

Az ITU elnöke, Houlin Zhao közleményében kiemelte, hogy a vidéken élők bekapcsolása továbbra is nagy kihívás.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version