Nagyvilág

Hatvan katona és negyven civil eshetett azeri fogságba

Published

on

Legalább hatvan karabahi katona van azeri fogságban – közölte szerdán Artak Beglarján, a vitatott hovatartozású régió ombudsmanja.

 

Beglarján szerint a hadifogságba esett katonákon kívül csaknem negyven civil is az azeri erők őrizetébe került, illetve eltűnt.

Tigran Avinján örmény miniszterelnök-helyettes a jereváni orosz nagykövettel tartott megbeszélésén a hadifoglyok „mindenkit mindenkire” elve alapján történő kicserélését szorgalmazta.

Örményország az utóbbi napokban ismételten azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy késleltetni próbálja a fogolycserét.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel szerzi vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket visszafoglalnia. A karabahi hatóságok szerint több mint 1740 katonájuk esett el a harcokban. Azerbajdzsán nem közölte saját katonai veszteségeit.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a tűzszünetről. A megállapodás értelmében a szemben álló felek az általuk elfoglalt állásokban maradtak, a tűzszüneti vonal térségébe és az öt kilométer széles, Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő lacini folyosó területére orosz békefenntartókat vezényeltek. Az orosz védelmi tárca keddi közlése szerint már több mint 27 ezer menekült tért vissza otthonaiba.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version