Magyarország

Tizenhárom életveszélyes hajszárítót vont ki a forgalomból a Fogyasztóvédelem

Published

on

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.

A vizsgálat lefedte a teljes hajszárító-palettát.

155 hajszárítót ellenőrzött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Mechanikai és Villamos Laboratóriuma. Közülük tizennyolc nem tudta produkálni az ígért teljesítményt, tizenhárom pedig egyenesen életveszélyes – közölte szerdán a minisztérium.

A szakemberek ellenőrizték az áramütés elleni védelmet és a fűtőtest túlmelegedését megakadályozó úgynevezett hőkioldó meglétét is. Előbbi elvárás hét terméknél nem teljesült, mivel a meleg levegőt előállító fűtőtesthez hozzáérhet a fém hajcsat, hajpánt. Egy hajszárító csatlakozódugóját a névleges áramfelvételhez képest alulméretezték, ami szintén áramütést okozhat. A hővédelmi eszköz hiánya tizenegy terméknél járt túlhevüléssel, és így az égési sérülés súlyos kockázatával. A több mulasztáson is rajtakapott hajszárítók miatt összesen tizenhárom bizonyult életveszélyesnek, ezeket a Fogyasztóvédelmi Portálon sorolják fel.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: az elvégzett vizsgálat a hazai kereskedelmi forgalomban megtalálható hajszárítók szinte teljes palettáját felmérte. A tavalyelőtti piacfelügyeleti ellenőrzésen átesett tizenkét hajszárító mindegyike megfelelt a követelményeknek. A súlyos kockázatú, áramütéssel és égési sérüléssel fenyegető árucikkek lekerültek az üzletek polcairól, azokat a webáruházak kínálatából is eltávolították, az életveszélyes termékeket a vásárlóktól is visszahívják – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version