Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Csak az a gyep, az a szép, ződ gyep!

Létrehozva:

Udvarzöldítési pályázaton dolgozik a főváros, amellyel a belvárosi zöldfelületek kirívóan alacsony arányát akarják növelni, csökkentve ezzel a városi hőszigetjelenséget, javítva a lakók közérzetét és a városi levegő minőségét. 

 

„Nemzedékem kedvenc, ikonikus gyerekfilmje volt az Égig érő fű. A belvárosi gangos udvar, ahol Holovác egy és Holovác kettő készült a porolónál a világszámra, s ahol Poldi bácsi, a parkőr nyugdíjba vonulását a »Csak az a szép ződ gyep, csak az fog nekem hiányozni!« sóhajokkal készítette elő. Bizony-bizony, a belvárosi sűrűn beépített területeken ma is hiányzik az a »szép ződ gyep«, mint a Paripa utca négyben. Éppen ezért kezdtünk el dolgozni egy fővárosi udvarzöldítési pályázaton a munkatársaimmal” – vezette fel bejelentését a Facebookon Bardóczi Sándor, Budapest főépítésze.

Budapest teljes területének zöldfelület-intenzitása 52,5 százalék egy 2015-ös felmérés szerint, a belvárosi kerületekben ugyanez mindössze 10 százalék. A belváros felszíni felmelegedése nyáron 3-6 fokkal haladja meg a városkörnyéki területeken kialakuló hőmérsékletet. Ezt a különbséget csökkenthet a nagyobb zöldfelület kialakítása ott, ahol ez lehetséges. Emellett a zöldfelület növekedésével javul az udvarban a levegő minősége, növekszik annak páratartalma. A növényzet a levelein megköti a port, így az udvarra és az udvari ablakokkal rendelkező lakásokba kevesebb jut belőle. A zöld növényzet kis mértékben csökkenti a zajt és a rezgést is – írja a Zöldinfrastruktúra füzetek című fővárosi kiadványnak a belvárosi belső udvarok megújításáról szóló része.

Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a Fővárosi Önkormányzat „Égig érő fű” címmel udvarzöldítési pályázatot hirdessen ki társasházak, lakásszövetkezetek számára a belső udvarok zöldítésére. A rendelkezésre álló támogatási keretösszeg: bruttó 30 millió Ft, amelyből 800 ezertől akár 2 millió Ft vissza nem térítendő pénzbeli támogatást is elnyerhetnek a pályázók. A pályázatokat szakmai bíráló bizottság rangsorolná. A támogatás belső udvarok felújítási- és megújítási munkáira, a szükséges műszaki vizsgálatokra, tervezési munkákra, növényzet telepítésére, földmunkákra, alapanyagokra, köztéri elemek készítésére, kész bútorok beszerzésére, kerti szerszámok beszerzésére, bérlésére, növényorvosi, favédelmi munkák elvégzésére nyerhető el.

A pályázatok benyújtási határideje az előterjesztés szerint 2021. március 3.

 

Tálos Lőrinc

Legnépszerűbb cikkeink