Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Budapest főtájépítésze: Négyzetméter helyett klorofill

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Bardóczi Sándor szerint szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy egy-egy beruházás alkalmával csak papíron nő a zöldfelület, miközben a cél elsikkad.

Ha egy épület helyén park épül, ám annak az udvarán álló százéves fák is a zöldfelület-fejlesztés áldozatául esnek, az új park pedig letérkövezett járófelületből, néhány csenevész fából és gondosan nyírt gyepszőnyegből áll, akkor rövid távon – amíg a fák megnőnek – voltaképpen csökken a zöldfelület, akárhogy is tartják nyilván. Erről bárki megbizonyosodhat, aki járt már a Markusovszky téren, az egykori Kultiplex (azelőtt Blue Box mozi) helyén. A fák oxigéntermelő, pormegkötő, párologtató és árnyékot adó képessége egyenes arányban áll a levelei felületével. Egy nagyobb fa, még ha kevés területet is foglal a földön, valójában több focipályányi valódi zöldfelületet jelenthet.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze közösségi oldalán számol be a Hungarogreen konferenciáról, azon belül Somorjai-Tamássy Zsolt, a Greencity Hungary alapítójának előadásáról. Mint írja, az előadás tanulsága, hogy zöldfelületi fejlesztések során a legfőbb mérőszámnak annak kéne lennie, hogy a végén több lesz-e a környéken a klorofill, ami a fotoszintézis, sőt igazából a földi élet alapja. 

„Engem mindig és végletekig rettentően tud zavarni, amikor az átlag ingatlanfejlesztő, döntéshozó, kivitelező, tervező úgy beszél a zöldfelület »fejlesztéséről«, hogy a végeredmény a zöldfelület csökkenése, ám a funkció, a burkolat, a terhelés növekedése. Az is zavar, amikor az átlag fogyasztó ezt beveszi. Ha nem nő a klorofill, hanem egyenesen csökken. Számos uniós városközpont, főtér, közpark, intézményi zöld, iroda, lakópark-fejlesztés, látványtervvel nem egyező valóság és műfűszőnyeg-terítés után ez az általános tapasztalat. Ki kellene ezt már nőni” – írja Bardóczi. 

„Az a jó zöldfelület-fejlesztés, ahol a nap végén nőni fog a klorofill” – vonja le a következtetést Budapest főtájépítésze, hozzátéve, hogy minden zöldfelület-fejlesztés esetén tegyük fel a kérdést, megfelelnek-e a tervek a fenti célnak.

Legnépszerűbb cikkeink