Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Folytatódik a Pegasus-botrány

Létrehozva:

Tüntetők a Ne hagyjuk, hogy a magánéletünket is ellopják! Közös tiltakozás a lehallgatás ellen! elnevezésű demonstráción Budapesten, 2021. július 26-án | Fotó: Karancsi Rudolf

Újabb vizsgálatok szerint nemcsak tavaly, de idén is használták a kémszoftvert.

Az elmúlt hetekben mintha elhalkult volna az idei év egyik legnagyobb botránya, a Pegasus-ügy. A Direkt36 újabb információi szerint azonban nem csak tavaly, de idén is bevetették már az izraeli kémszoftvert egy volt MSZP-s politikus, jelenlegi médiatulajdonos ellen.

A 2019-es önkormányzati választás előtt elinduló Ezalenyeg.hu tulajdonosának, Páva Zoltánnak a készülékéről két szervezet – az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Citizen Lab nevű kanadai kutatólabor – biztonsági szakértői is megállapították, hogy azt feltörték az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasusszal. A vizsgálatok adatai szerint idén március 16. és 24., valamint május 23. és 27. között volt jelen a kémszoftver a készüléken.

A Pegasus-ügy idén júliusban robbant ki egy nemzetközi újságírói csapat munkájának eredményeként, amiben a Direkt36 munkatársai is részt vettek. A projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. Ebben a listában ugyan még nem szerepelt Páva telefonszáma, de a portál szerint ennek vélhetően az volt az oka, hogy az adatbázis még az ő célponttá válása előtt szivárgott ki. Az üzletember több kollégájának készülékét is megvizsgálták, miután megállapították Páva készülékének fertőzöttségét, de azokon a médiatulajdonos szerint nem találtak Pegasusra utaló nyomokat.

A médiatulajdonos azonban nem érti, miért pont március 16. és május 27. között figyelték meg. Épp a telefonjának feltörése napján lett koronavírusos, ezért betegszabadságra ment, és csak néhány online megbeszélésen vett részt. Véleménye szerint nem kizárt, hogy ismeretségi köre iránt érdeklődtek. Páva Zoltán elmondása szerint csupán annyit érzékelt, hogy gyakrabban megszakadtak a hívásai olyan helyeken is, ahol korábban nem volt gond a térerővel, és időnként beszélgetés közben olyan volt, mintha „víz alá bukott volna” a beszélgetőpartnere. 

Politikai múltjával kapcsolatban elmondta, 2008 és 2010 között előbb Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kabinetjében, majd az ideiglenes kormányfő, Bajnai Gordon kormányában a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Molnár Csaba stábjában dolgozott politikai tanácsadóként. Tagja volt korábban az MSZP-nek is, de elmondása szerint onnan 2010-ben kilépett, és azóta sem csatlakozott más politikai szervezethez.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink