Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ki a hibás a Benczúr utcában kivágott fák miatt?

Létrehozva:

A Benczúr utcai fasor a kivágás előtt. Fotó: Pozsonyi Roland

Csütörtökön vágtak ki 28 fát a városszerte ismert Benczúr utcai fasorból. A kormánypárti médiumok már a kivágás előtt célkeresztbe vették Terézváros momentumos polgármesterét, Soproni Tamás pedig az előző városvezetést hibáztatta. A kerületi Fidesz nem akart nyilatkozni, az azonban kiderült, a fák gondozása nem is Terézváros, hanem a Főkert feladata. Budapest főkertésze is megszólalt, szerinte a Főkert az utolsó pillanatig küzdött a fákért.

Július 1-jén kidőlt egy fa és megrongált egy furgont a Benczúr utcában. Emiatt a Főkert megvizsgálta az egész fasor állapotát, és augusztus 5-én közölte, hogy balesetveszély miatt ki kell vágni 29 fát, további négy pedig gallyazásra kerül. Az Origo augusztus 10-én azt írta, „Soproni Tamás momentumos polgármester tönkretenné Budapest egyik legszebb utcáját, a terézvárosi Benczúr utcát, annak ellenére, hogy a zöldterületek növelésének ígéretével lépett fel”.

A Pesti Srácokon ezzel egy időben megjelent cikk úgy fogalmaz, „példa nélküli, brutális fapusztítás készül a Benczúr utcában, a helyi lakók is értetlenül állnak a sunnyogva bejelentett, erőből és különös sietséggel levezényelt fairtás előtt, és petíciójukban amiatt is aggódnak, mi lesz amikor a 216-ból megmaradt 187-et is megvizsgálják”.

Soproni Tamás: „Falnak megyek”

Soproni Tamás polgármester néhány óra elteltével reagált is Facebook-posztjában az állításra, amelyben Hassay Zsófiára, az előző kerületi polgármesterre hárítja az ügyet:

„A fideszes kerület és városvezetés zöld fóbiája vezetett odáig, hogy ma emberéleteket veszélyeztetnek a gondozatlan, elhanyagolt fák” – áll a Facebook-posztban. „Hassay Zsófiát azonban nem lehet azzal vádolni, hogy ne szeretné a zöldet. Szereti. Akkor, ha az a saját kertjében van. Budai otthonában gondoskodott a szép zöld gyepről és a fákról. De úgy tűnik, a 9 polgármesterként eltöltött éve alatt nem jutott ideje, hogy a terézvárosi fákkal is foglalkozzon.

Attól viszont falnak megyek, hogy a Fidesz szolgamédiája „brutális fairtásról” cikkezik. Ez elsősorban azért szánalmas, mert ha valakit, akkor Terézváros előző, fideszes vezetését terheli a felelősség a kerületi fák veszélyes állapotáért.

Úgy folytatja: természetesen emlékszem, mit ígértem a kampányban: beton helyett több fát. Ennek megfelelően a Benczúr utcai fákat is pótolni fogjuk. Olyan fasort fogunk ültetni, amely hosszú távon is életben maradhat.

A terézvárosi Fidesz szabadság miatt nem nyilatkozott

Szerettük volna megkérdezni Hassay Zsófia fővárosi fideszes képviselőt, Terézváros előző polgármesterét és a kerületi Fideszt is arról, hogy igaz-e Soproni állítása, miszerint nem ápolták a fákat, és ezért az előző vezetést terheli a felelősség. De Hassayt sem a főváros honlapján megadott telefonszámon nem sikerült elérnünk, sem emailben nem kaptunk tőle választ.

A kerületi Fidesztől az interneten Császárné Csóka Ilona terézvárosi fideszes képviselőhöz találtunk még elérhetőséget, aki szintén azt kérte, hogy mivel szabadságát tölti, ne idézzük nyilatkozatát.

Nem a kerület feladata a fák gondozása

Kerületi, kormányzati forrásaink azonban arra világítottak rá, hogy a Benczúr utcai fák a Főkert gondozásában állnak, ahogy azt Soproni Tamás polgármester is megemlíti posztjában.

Ez azért érdekes, mert a kormányközeli média a mostani kerületvezetésre, a jelenlegi polgármester pedig az előzőre mutogatott, ez alapján indokolatlanul.

Fel is hívtuk Soproni Tamást, Terézváros momentumos polgármesterét, hogy igaz-e ez az állítás, aki elismerte: valóban a Főkert feladata a fák gondozása, azonban „mint az illetékes kerület, mi sem húzhatjuk ki a felelősség alól magunkat. Ezért fel is felvettünk egy főkertészt, akinek a kerület faállományának felügyelete a feladata, ő adott esetben tudja is noszogatni a Főkertet, amennyiben valamelyik fával probléma van. Eddig azonban nem volt főkertésze a kerületnek.”

Petíció is indult

A bejelentése után petíció is indult a fák kivágásának megakadályozására. Ebben kétkedően fogadták azt, hogy a fák hirtelen ilyen rossz állapotba kerültek:

Ha ilyen nagy számban, ennyire rosszul vannak a fák, és ez ennyire egyszerre derül ki, akkor mi történt eddig fenntartás címen?

A petíció kiírásában azt is sérelmezik, hogy nem tájékoztatták a lakosságot a favágásról, valamint abban is kételkednek, hogy a fakateszter megfelelő és friss adatokat tartalmaz.

Arra is kitérnek: „az önkormányzat mindent megígért: a fák jobb élőhelyének biztosítása érdekében a lakók bevonásával, a teljes fasor állapotának felmérését, fa-örökbefogadási programot. Ezek mind különböző emailes reakciókból derültek ki, de semmi konkrétumot nem közöltek eddig, így egyelőre nem tudjuk a botrány elhárítását célzó üres ígéretnél többnek értelmezni ezeket.”

Kivágott fa a Benczút utcában. Forrás: Bardóczi Sándor / Facebook

Bardóczi Sándor: Nem vállalná át senki ezt a felelősséget

Bardóczi Sándor, Budapest főkertésze is megszólalt az ügyben, Facebook posztjában azt írta: a 200 fából 28 veszélyes állapotban van, semmilyen módon nem tartható már meg helyben. Ha ezt tennénk, akkor balesetet kockáztatnánk, életet veszélyeztetnénk.

Akik most éppen eltávolítják a veszélyes példányokat a Benczúr utcában, hogy a helyükre majd új fák kerüljenek, a lehető legutolsó pillanatig életben tartották őket. Az ő felelősségük, hogy ne történjen komoly baj. Ezt a felelősséget – úgy hiszem – senki sem szívesen vállalná át tőlük – írja a főkertész. Úgy folytatja, a városi fákat mi, városlakók és várost üzemeltetők közösen bántjuk,

a közművekkel, a kutyapisivel, a sózással a gyökereiket, a közlekedéssel, a ráparkolással, a kerékpárok hozzájuk kötözésével a törzset és a lelógó ágakat, a túlburkolással az életterüket. Folyamatosan, évtizedekig. A fák lassan halnak meg.

A Főkert, Soproni Tamás által megosztott fényképeken egyaránt látszik, hogy a fák rossz állapotban vannak, van, amelyiknek a belseje is hiányzik, így kivágásuk sajnos nem megkerülhető.

A Főkert azt ígéri, a fákat pótolják, ám ez leghamarabb jövő tavasszal valósulhat meg.

Legnépszerűbb cikkeink