Magyarország

Alaposan keresztbe tenne a tatai hotelberuházás elleni népszavazásnak egy új kormányrendelet

Published

on

A koronavírus elleni védekezés jegyében a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodáról szóló népszavazás eddig összegyűlt aláírásait meg kell semmisíteni.

Egy csütörtökön életbe lépett kormányrendelet értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást – vette észre a Mérce.hu

A rendelet a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítéssel összefüggésben kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtését is érinti.

Az október közepén indított aláírásgyűjtésből már csak 6 nap lett volna hátra, így azonban ki kell várni a rendelet visszavonását, sőt a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni.

Az aláírások megsemmisítése ugyanis hatalmas veszteség lenne a helyi civileknek, hiszen hatezernél is több aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben, bőven túlteljesítve ezzel a népszavazás kiírásához törvényileg szükséges 4175 darabot.

A rendelet értelmében a koronavírus-járványra hivatkozva átmenetileg sem aláírások nem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem. A veszélyhelyzet lejárta után viszont öt napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén harminc nap áll majd rendelkezésre.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version