Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Idén több embert kellett menteniük a vízimentőknek, mint tavaly

Létrehozva:

Vízimentő tanulók / Fotó: vizimentok.hu

Mentőhajóval 69 alkalommal vonultak bajba jutott fürdőzőhöz.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) hajói október végéig 261-szer futottak ki a kikötőkből, szárazföldi mentői harminc tóparti település strandján 3901 könnyű sérültet láttak el – derül ki a szakszolgálat beszámolójából, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

A 21 éve működő VMSZ elnöke, Bagyó Sándor által jegyzett összegzésből kiderül, hogy a strandi mentők a tavalyi esetszámnál 3,11 százalékkal több bajba jutott emberen segítettek. Ez tükrözi azt is, hogy a Balatonhoz látogatók száma meghaladta az előző évit, miközben a vírushelyzet miatt 70 százalékkal kevesebb volt a balatoni rendezvény – írták.

A VMSZ mentőhajói 69 esetben vonultak bajba jutott emberekhez, 38 eszközmentésben vettek részt, 41 esetben biztosítottak vízi rendezvényeket és vitorlásversenyeket, valamint több tucatszor vettek részt egyéb munkákban (például vízminta-vételezés, vihar előtti figyelmeztetések, mederfenék-vizsgálat, akadálymentesítés, búvármunka). A szakszolgálat vízi és szárazföldi mentői négy alkalommal végeztek újraélesztést, mindegyik esetben sikerrel.

A szakszolgálat mentőtiszti gépkocsija 145 esetet látott el az Országos Mentőszolgálat koordinálásával.

A VMSZ tanfolyamain az idén 90 vízimentő, 51 vízicsúszda-kezelő, 70 úszómester és 8 uszodagépész tett sikeres vizsgát.

A normatív támogatás nélkül működő egyesület a főszezon zárultával készenléti szolgálatot tart fenn három mentőhajóval a Balaton teljes területén, éjjel-nappal üzemelteti 2018-ban elkészült balatonkenesei mentésirányítási központját.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink