Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Évekre kiható következményei lehetnek a namíbiai tömeges fókapusztulásnak

Létrehozva:

Már 5000 és 7000 közé becsülik a namíbiai partvidéken elpusztult fókák és fókabébik számát, és szakértők szerint ez évekre kihatással lehet a helyi medvefóka-állományra.

Halvaszületett vagy természetes módon elvetélt fókabébik, valamint felnőtt állatok, köztük vemhes nőstények ezreinek tetemét sodorta partra a víz az elmúlt hetekben a Walvis-bay (Bálna-öböl) Pelikán-fok nevű partszakaszán – mondta el a dpa német hírügynökségnek kedden Tess Gridley, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem namíbiai delfinprojektjén dolgozó tudós.

Jelenleg 5-7 ezerre becsülik az elvetélt vemhességek számát a Pelikán-fokon, de végleges számot csak a drónfelvételek kiértékelése után mondhatnak és valószínűleg az is alábecsüli majd a pusztulás valódi méretét, mert a magzatok hamar lebomlanak, ragadozók zsákmányává válnak vagy belemerülnek a homokba – mondta a kutató.

Gridley szerint a vemhes nőstények nagy hányada is elpusztult, az idei szaporulat elvesztésével mindez évekre kiható következményekkel járhat a helyi fókapopulációra.

A dél-afrikai, más néven fokföldi medvefóka a leggyakoribb tengeri emlős a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia partjai mentén. November közepétől decemberig nőstény fókák ezrei hozzák világra utódjaikat.

A kutatók nem tudják a tömeges fókapusztulás okát, amely lehet élelemhiány, környezetszennyezés, természetben előforduló méreg, bakteriális fertőzés „és ezer más dolog”.

Brett Gardner dél-afrikai állatorvos szerint a tengeri emlősök pusztulását gyakran több tényező együttesen okozza, „felsorolni sem lehet a lehetséges magyarázatokat”.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink