Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Bekérették az ukrán külügybe a kijevi nagykövetet

Létrehozva:

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba hétfőn Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki. 

Az ügy előzménye, hogy az ukrán külügyminisztérium a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet, és emiatt „kemény reakciót” helyezett kilátásba – írja a hvg.hu.

Az ukrán külügyi tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a választás napján a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az ukrán minisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar miniszter kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy az aláássa a magyar–ukrán tárgyalásokat.

Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán–magyar kapcsolatokban fennálló problémákra.”

A magyar nagykövet bekéretéséről az ukrán külügyminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta a Jevropejszka Pravda hírportált.

 

Legnépszerűbb cikkeink