Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Negyvenhat évesen elpusztult a világ legidősebb keskenyszájú orrszarvúja

Létrehozva:

Az állat a berlini állatkertben élt és a Kilugani névre hallgatott.

Az aggkori betegségekkel küszködő nőstény állatot, amely egyévesen, 1975. október 19-én került a Berliner Zoo-ba, szerdán altatták el, hogy megkíméljék a további szenvedéstől.

Kilugani „hosszú és teljes élet után” halt meg. Vadon élő társai ritkán élnek 30 évnél tovább – közölte az állatkert szerdán késő este az orrszarvú halálba segítése után.

A felelős állattartáshoz tartozik az is, hogy megkíméljük védenceinket a szükségtelen szenvedéstől, bármilyen fájdalmas is meghozni egy ilyen döntést – jelentette ki Andreas Knieriem, az állatkert igazgatója.

Kilugani, amelynek védjegyévé vált markásan kifejlett tülke, az elmúlt években egyre több öregkori panasszal küzdött, az utóbbi időben már alig bírt felállni a saját erejéből.

Az állatkertben eltöltött 45 év alatt a nőstény orrszarvú öt utódot hozott világra, halála után négy fiatal – 2-25 éves – egyed maradt a Berliner Zoo-ban.

Az orrszarvúakat kihalás fenyegeti, főleg a Távol-Keleten gyógyhatásúnak tartott tülkük miatt. Vadorzók az elmúlt 10 évben 7000 orrszarvút öltek meg Afrikában.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink