Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Varsó szolidáris Belarusszal – mondta a lengyel kormányfő Cihanouszkajának

Létrehozva:

A fehérorosz ellenzék nem adja fel küzdelmét, Varsó pedig szolidáris lesz vele – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden, miután Varsóban Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt fogadta.

A találkozón többek között a fehéroroszok demokratikus törekvéseiről, a fehéroroszországi ellenzéknek és az üldözötteknek nyújtandó további segítségről beszéltek – számolt be Morawiecki a Facebook közösségi honlapján tett bejegyzésben.

„Nem áll a (fehérorosz) ellenzék szándékában feladni az ügyet, mi pedig, mostani lehetőségeinkhez képest szolidárisan támogatni fogjuk ebben a nehéz időben” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Ezzel egyebek között arra az egymilliárd eurós, „új Marshall-tervnek” nevezett, a jövőbeli demokratikus Fehéroroszországnak szóló programra utalhatott, amelyet Varsó a visegrádi csoport nevében terjesztett elő, és amelyet október elején az Európai Tanács további munkálatokra bocsátott.    

Cichanouszkaja később, kedd délután a varsói Fehérorosz Házban rendezett  beszélgetésen közölte: Morawieckinek levelet nyújtott át, ebben a lengyelországi törvények olyan módosítását kérte, amely lehetővé tenné, hogy a humanitárius programok keretében Lengyelországba érkező fehéroroszok munkát vállalhassanak.

„Nem akarunk itt mások rovására élni (…) az emberek lehetőséget szeretnének kapni ahhoz, hogy dolgozhassanak megélhetésükért, és hasznosak legyenek az őket fogadó állam számára” – jelentette ki az ellenzéki vezető.

Keddi hivatalos közlemény szerint Lengyelország augusztus 18-tól 707 fehérorosz állampolgárt fogadott be a fehéroroszországi  helyzettel összefüggésben kibocsátott úgynevezett humanitárius vízumok, illetve az uniós menekültügyi eljárás alapján, valamint a vállalkozóknak szánt, „Poland. Business Harbour” nevű különleges program keretében.

Cihanouszkaja kedd délelőtt a varsói Natolin negyedben működő Európai Szakkollégiumban (College of Europe) is fellépett, a tanévnyitón mondott előadásában aláhúzta: a fehéroroszorszok fellázadtak az önkényuralmi rendszer ellen, amelyben huszonhat év óta éltek. „Ma magunk akarunk dönteni vezetőnk megválasztásáról (…) a nemzet demokráciát akar építeni nemzetközi támogatással” – jelentette ki.

A fehérorosz politikus kedden Varsó ellenzéki főpolgármesterével, Rafal Trzaskowskival, valamint az államfői kabinetfőnökkel és külügyi államtitkárral, Krzysztof Szczerskivel is találkozott.

Szczerski a találkozó után a PAP hírügynökségnek elmondta: a nemzetközi nyomásgyakorlás nélkül a fehéroroszországi helyzet romlani fog. A fő feladatnak a politikus az erőszak megállítását nevezte, valamint szabad döntéshozatal biztosítását Fehéroroszország jövőjéről.

Cihanouszkaja a múlt héten ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását, és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink