Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Múlt hét óta már használják a mentők a 15 perces gyorstesztet

Létrehozva:

Ha a 30 ezer darab tesztet a 750 mentőegység elhasználja, lesz utánpótlás.

Több száz vizsgálatot végeztek már az új, antigén alapú gyorsteszttel a mentők. Múlt hét óta használják a 30 ezer darabos készletet, ami a mentőket a helyes betegút kiválasztásában segíti leginkább – írja az InfoRádió.

„Az eljárás eleje nagyon hasonló a PCR-tesztéhez, hiszen itt is garatból történik a mintavétel, utána azonban a mintát egy speciális oldatban elvegyítjük, ebből cseppentünk rá egy tesztcsíkra, amely 15 perc alatt eredményt is hoz” – írta le a folyamatot az InfoRádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. „Ha pozitív a teszt eredménye, akkor az több mint 95 százalékos biztonsággal azt jelenti, hogy az illető fertőzött” – tette hozzá.

A mentőegységek a gyorstesztet legelőször is arra használják, hogy eldöntsék, melyik kórházba kerüljön a beteg. Ha a teszt pozitív eredményt hoz, a megfelelő kórház Covid-osztályára kerül a beteg, ha negatív eredményt, akkor a Covid-gyanús betegek közé kerül, ez tehát a betegút optimalizálásában segít, de nem váltja ki a hagyományos PCR-tesztet.

Ma már minden mentőautóban vannak ilyen gyorstesztek, 750 mentőegység használja őket. Győrfi szerint a gyorstesztek pótlásáról gondoskodni fognak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata szerint az antigéntesztek eredménye egybeesik a PCR-tesztekével. A tesztek alkalmazásával több nappal lerövidíthető a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek gyógyításának megkezdése.

Legnépszerűbb cikkeink