Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Évente közel félmillió csecsemő hal meg a szennyezett levegő miatt

Létrehozva:

A zsúfolt városokban a szabadban is szennyezett a levegő, emberek százmilliói nem tudnak hova menekülni.

Az amerikai Health Effects Institute adatai alapján tavaly félmillió egyhónaposnál fiatalabb csecsemő halt meg a világon. Közel kétharmaduknál a beltéri légszennyezettség is szerepet játszott, ami elsősorban szilárd tüzelőanyagok (szén, fa, főzéshez használt állati trágya) elégetéséből származik – idézi a Guardian cikkét a 444..

Az áldozatok többsége a szub-szaharai térségből kerül ki, de Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is sok csecsemőt veszítenek el ilyen okokból. Súlyosbítja az évszázadok óta létező problémát, hogy a zsúfolt városokban a szabadban is szennyezett a levegő, emberek százmilliói jóformán nem tudnak hová menekülni.

Kérdés, hogy a koronavírus-járvány mennyiben befolyásolta a 2020-as adatokat. Tavasszal ugyanis láttuk, hogy a közlekedés és a termelés visszafogása miatt hirtelen a legsűrűbb szmog is oszlani kezdett. A szervezet szakértője arra számít, hogy ennek mégsem lesznek hosszú távú előnyei az emberek egészségére nézve.

A rossz levegőminőség már az anyaméhben károsíthatja a magzatot, koraszülést vagy alacsony születési súlyt eredményezhet, növelve a csecsemőhalandóság kockázatát.

 

Legnépszerűbb cikkeink