Nagyvilág

Büntetlenség jár a korrupt maffiatagoknak, ha visszaadják a vagyont az államnak Kirgizisztánban

Published

on

Zsaparov kirgiz miniszterelnök amnesztiát hirdetett, és elmondta, 30 év alatt kiterjedt korrupt hálózatok alakultak ki az országban.

Szadir Zsaparov nemrég megválasztott kirgiz miniszterelnök szerdán felszólította a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, hogy egy hónapon belül önként fizessék vissza az elsikkasztott pénzeket az államkincstárnak, s ha megteszik, büntetlenséget kapnak – közölte a kirgiz kormányfői hivatal, írja az MTI.

    „Felhatalmazásomnál fogva hivatalosan gazdasági amnesztiát hirdetek. Az amnesztia célja az állami költségvetés feltöltése és pótlólagos források keresése” – áll a kormányfő közleményében.

    Zsaparov hangsúlyozta, a jogtalanul szerzett jövedelem visszaszolgáltatását követően a hatóságok nem nyúlnak az érintettek bejelentett tulajdonához, illetve garantálja büntetőeljárás alóli mentességüket. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatok bejelentése bizalmasan fog zajlani.

    Zsaparov kiemelte, hogy az utóbbi harminc évben a gazdaságban kiterjedt, rendszerszintű korrupciós hálózatok épültek ki.

    A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott. A választáson az államfőhöz közeli pártok kerültek be a törvényhozásba, a magas, 7 százalékos parlamenti küszöböt több kisebb ellenzéki párt nem tudta átlépni. Tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a tüntetők kormányzati épületeket is elfoglaltak.

    Szooronbaj Dzsejenbekov államfő múlt csütörtökön a tüntetések nyomására lemondott hivataláról. Ideiglenes jelleggel Szadir Zsaparov nemrég megválasztott miniszterelnök vette át az államfői teendőket. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version