Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az orosz kémfőnök szerint Washington legközelebb Moldovában „robbant ki forradalmat”

Létrehozva:

Igor Dodon hivatalban lévő moldovai elnök választási győzelme esetére az Egyesült Államok „színes forradalmat” készít elő a kelet-európai országban – állította Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden kiadott közleményében.

Nariskin szerint az SZVR-ben „világosan látszik”, hogy az amerikaiak a fehérorosz és a kirgiz események nyomán „forradalmi forgatókönyvet” készítettek elő Moldova számára is, ahol november 1-jén tartják majd az elnökválasztás első fordulóját. Mint írta, az Egyesült Államoknak nem felel meg a jelenlegi államfő, aki „konstruktív kapcsolatokat” ápol a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjaival, köztük Oroszországgal.

Az orosz kémfőnök állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy az amerikai külügyminisztérium esélyesnek ítéli Dodont a győzelemre, ezért arra utasította chisinaui nagykövetségét, hogy jó előre az eredmény megsemmisítését követelő tömegtüntetések szervezésére hangolja rá az elnök újraválasztásának esetére. Nariskin szerint a Washingtonra igazodó média és a civil szervezetek máris megkezdték a hamis hírek terjesztését arról, hogy a hatalom hamisításra készül, az amerikai diplomaták pedig arról győzködik az erőszakszervezetek vezetőit, hogy ne gátolják a valószínű utcai megmozdulásokat, és azonnal álljanak át „a nép oldalára”.

Nariskin azzal vádolta meg Washingtont, hogy „habozás nélkül beavatkozik az Oroszország iránt baráti országok belügyeibe” az orosz határok mentén, és hogy már felkészítette a moldovai utazásra a „színes forradalmak” amerikai szakértőit.

A moldovai elnökválasztáson nyolc jelölt indul. A küzdelem a várakozások szerint a Moszkvára orientálódó, függetlenként induló Dodon és az európai irányultságú Maia Sandu volt miniszterelnök között fog eldőlni. Az iData közvélemény-kutató intézet októbet 6-i felmérése szerint a hivatalban lévő államfő a voksok 38,2, a 2016-os elnökválasztáson a második helyen végzett fő kihívója pedig a 29,7 százalékát kapta volna, ha akkor tartották volna meg az erőpróbát. Az iData arra az eredményre jutott, hogy a hónap elején az elméleti második fordulóban Dodonra 54,2, Sandura pedig a 45,8 százalék szavazott volna.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink