Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Brit kabinetminiszter: nincs már kétharmados esély a megállapodásra

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A brit kormány egyik magas rangú tagja szerint a korábbi várakozásokkal ellentétben már nincs kétharmados esély arra, hogy megállapodással záruljanak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások.

Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője – akinek felelősségi körébe tartozik a felkészülés irányítása is az EU-val tervezett kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény elmaradásának esetére – nemrégiben 66 százalékosra taksálta a megállapodás elérésének esélyét.

A Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorában arra a kérdésre, hogy most milyen esélyt lát az egyezségre az EU-val Gove úgy fogalmazott, hogy „ennél kisebbet”.

Hozzátette: azt nem tudja pontosan meghatározni, hogy a megállapodásra most mennyivel kevesebb az esély az általa korábban valószínűsített 66 százaléknál. Kijelentette ugyanakkor: az Európai Unió nem volt hajlandó az eddigi tárgyalásokon a megállapodáshoz szükséges részletes, jogi érvényű szövegtervezet kidolgozására, és az elmúlt hetekben tanúsított magatartásából általánosságban is úgy tűnik, hogy nem törekszik komolyan az egyezség eléréséhez szükséges kompromisszumokra.

Arra a kérdésre, hogy Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője a jövő héten a hivatalos terveknek megfelelően ellátogat-e Londonba a tárgyalások folytatása végett, Gove kitérően azt mondta: a labda most Barnier térfelén pattog. Hozzátette: arról tudomása van, hogy Barnier „néhány napon belül” felhívja telefonon David Frost brit főtárgyalót.

A kabinetminiszter nyilatkozott a BBC közszolgálati televízió interjúműsorának is, amelyben úgy fogalmazott, hogy „az ajtó továbbra is félig nyitva áll” a további tárgyalások előtt. Hozzátette: London egyáltalán nem mondja azt, hogy akkor sem hajlandó a tárgyalások folytatására, ha az EU változtat álláspontján.

A csütörtökön és pénteken tartott brüsszeli EU-csúcstalálkozón az az állásfoglalás született, hogy Londonnak kell megtennie a szabadkereskedelmi megállapodáshoz szükséges további lépéseket.

Boris Johnson brit miniszterelnök hivatalának szóvivője erre reagálva közölte: London értelmezése szerint az EU gyakorlatilag véget vetett a kereskedelmi tárgyalásoknak azzal, hogy kizárólag a brit féltől várja a további lépéseket, és nincs értelme a jövő hétre tervezett folytatásnak, ha az unió nem változtat ezen az álláspontján.

Reagált az uniós vezetők állásfoglalására Johnson is, kijelentve: ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről szóló tárgyalások az EU-val.

A tárgyalássorozat legutóbbi, kilencedik fordulója azonban október 2-án érdemi eredmény nélkül befejeződött, és azóta nem hangzottak el konkrét bejelentések további hivatalos fordulók megtartásáról.

(MTI) 

Legnépszerűbb cikkeink