Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

The Times: A britek kapnak karácsonyra napi egymillió koronavírustesztet

Létrehozva:

Karácsonyig napi egymillió koronavírus-szűrés, köztük percek alatt eredményt mutató gyorstesztek elvégzésére lesz lehetőség Nagy-Britanniában – írta a szombati The Times.

A brit napilapnak nyilatkozó tudósok szerint jól halad a fejlesztés, és „tökéletesen elképzelhetőnek tűnik”, hogy a napi szűrési kapacitás 300 ezerről egymillióra emelkedhet az év végéig.

Az egyik szakértő elmondta: a kormány az elmúlt két hétben 500 millió fontot (több mint 200 milliárd forintot) költött a napi 150 ezer szűrővizsgálatra elég infrastruktúra kialakítására. Jövő héttől arra is lesz, lehetőség, hogy az iskolás gyerekeket hetente teszteljék.

A lap idézi a kormány tudományos tanácsadó testületének számításait, amelyek szerint ha a 66 milliós Nagy-Britannia teljes lakosságát havi rendszerességgel koronavírus-tesztelésnek vetik alá, azzal féken lehet tartani a járványt.

A kapacitás növekedéséről Boris Johnson is szót ejtett a napokban. A miniszterelnök elmondta, hogy a fejlesztés alatt álló gyorstesztek között vannak nagyon hatékonyak, és ez azt jelenti, hogy már a télen lehetségessé válhat az emberéletek és a munkahelyek megmentése.

Hozzátette: a brit kormány több milliónyit vásárolt ezekből a szűrőkészletekből és a tesztekhez szükséges infrastruktúra is építés alatt áll.

(MTI)

Kép: MTI/EPA/Downing street 10./Pippa Fowles

Legnépszerűbb cikkeink