Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Brexit – Johnson: ideje felkészülni a megállapodás elmaradására

Létrehozva:

Forrás:Shutterstock

Már csak tíz hét van hátra a Brexit óta érvényben lévő átmeneti időszakból.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások.

A konzervatív párti brit kormányfő pénteken, Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában kijelentette: az előző nap megkezdődött brüsszeli EU-csúcsértekezlet fejleményeit megítélve arra a következtetésre jutott, hogy az unió továbbra is olyan módon akarja ellenőrzése alatt tartani a brit törvényalkotási szabadságot és a brit halászati szabályozást, amely teljesen elfogadhatatlan egy független ország számára.

Már csak tíz hét van hátra a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta érvényben lévő átmeneti időszakból, és az EU „az elmúlt néhány hónapban nem volt hajlandó komolyan tárgyalni”, ezért eljött az ideje, hogy felkészüljünk egy olyan típusú kapcsolatrendszerre, amely Ausztrália és az unió közötti viszonyra hasonlít – fogalmazott Johnson.

Ausztráliának nincs szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val, a kétoldalú áruforgalom a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai alapján zajlik.
(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink