Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Hollandiában a 12 év alatti gyerekek számára is engedélyeznék az eutanáziát

Létrehozva:

Fotó: Pixabay

Hollandiában az egy és tizenkét év közötti, halálos beteg gyermekek számára is engedélyeznék az eutanáziát – jelentette be Hugo de Jonge egészségügyi miniszter.

A tárcavezető kedd esti nyilatkozatában hozzátette: a módosítás évente öt-tíz gyereket érinthet Hollandiában. Egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére – jegyezte meg De Jonge a parlamentnek írott levelében.

A kormánykoalíció miniszterei hónapokig tartó vitát követően – és a keresztény pártok heves tiltakozása ellenére – elfogadták a javaslatot. Annak életbe lépéséhez nincs szükség a hatályos törvények módosítására, mindössze a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni.

Hollandiában már lehetőség van a 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb babák halálba segítésére. A 12 évnél idősebbek esetében az érintett, a csecsemők esetében a szülők beleegyezése szükséges az eutanáziához. A kettő közötti korosztály esetében azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hogy hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról.

Hollandia és Belgium az első országok voltak, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte döntését.

A holland parlament csütörtökön vitatja meg a témát, a kormány a következő hónapokban léptetheti életbe a vonatkozó szabályozást.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink