Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az SZFE új vezetése véglegesen elhatárolódott a tanköztársaságtól

Létrehozva:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése keddtől kezdődően befejezettnek tekinti a „tanköztársaságot”, és a továbbiakban annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja – közölte az SZFE vezetése az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Szarka Gábor kancellár, Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes által aláírt nyilatkozat kiemeli: a helyzet rendezésének érdekében az SZFE vezetése által október 4-én bejelentett nyolcpontos válságkezelési csomagot a hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága egységesen elutasították, így ez az ajánlat nem léphetett érvénybe.

„Az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett tanköztársaság elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet. Amennyiben a tanköztársaság a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti” – fogalmaz a közlemény.

Az intézmény valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben fogják keresni, hogy nevüket vállalva nyilatkozzanak a helyzetről, valamint az új vezetéssel való együttműködési szándékukról.

„Az egyetem létesítményei fokozatosan a tanköztársaság bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, amelyről az egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik” – írják.

A közlemény hangsúlyozza: az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített értéke mellett, és a szenátust hibáztatja az autonómia veszélybe kerüléséért, mert az a modellváltáskor saját elhatározásból és minden külső kényszer nélkül mondott le.

„Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat” – teszik hozzá.

(MTI)

Kiemelt kép: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap

Legnépszerűbb cikkeink