Magyarország

A DK az Európai Bizottsághoz fordul a kúriai elnökjelölt miatt

Published

on

„Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni.

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Bizottsághoz fordul azért, hogy „Polt Péter jobbkeze” ne lehessen a Kúria elnöke – mondta a párt európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.

    Rónai Sándor úgy fogalmazott, „döbbenetes, hogy az Orbán-kormány az ügyészség megszállása után Polt Péter jobbkezét, Varga Zsolt Andrást akarja kinevezni a Kúria elnökének”.

    „Sem mi, sem Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni” -– húzta alá.

    A politikus közölte, az Európai Bizottságnak jogában áll azt kérni a magyar kormánytól, hogy „függessze fel ezt a pártállami kinevezést”.

    A DK emellett a Velencei Bizottságot is tájékoztatja a történtekről, amilyeneket dél-amerikai banánköztársaságokban, Oroszországban és Türkmenisztánban lehet csinálni, de Európában nem – tette hozzá.

    Rónai Sándor szerint Varga Zsolt András „ezer szállal kötődik Polt Péterhez és a Fideszhez”, és már akkor „az Orbán-rendszer része volt, amikor az első kormánya alatt az ügyészség futni hagyta a fideszes bűnözőket”.

Varga jelölését az Országos Bírói Tanács sem támogatta.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version