Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Hetente egyeztetnek majd a V4 országai a járvány kezeléséről

Létrehozva:

A pénteken elindított virtuális információcsere-központ keretében a visegrádi csoport (V4) heti rendszerességgel fog egyeztetni a koronavírus-járvány kezeléséről – közölte Varsóban Szymon Szynkowski vel Sęk lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az első, videókonferencia formájában megtartott tárcaközi tanácskozást követő sajtóértekezletén Szynkowski vel Sęk felidézte: a V4 miniszterelnökei a szeptemberi lengyelországi csúcstalálkozójukon megegyeztek egy olyan keret létrehozásáról, amely a négy ország közötti információáramlás révén elősegítené a járvány kezelését.
A koronavírus-ügyekben illetékes V4 Információcsere-Központnak nevezett platform keretében ezentúl a kül-, valamint az egészségügyi tárcák képviselői heti rendszerességgel tájékoztatják egymást a járvány kezeléséről, ezen belül az egészségügyi rendszerek irányításáról, a határforgalomról, a légiközlekedésről, a járvány kapcsán hozott intézkedésekről – mondta el a lengyel diplomata.
Meggyőződését fejezte ki, hogy a központ a járvány kezelését elősegítő fontos platformmá válik, és megmutatja a V4-együttműködés gyakorlati értékét a válság során.
A közel 38 millió lakosú Lengyelországban pénteken a járvány kitörése óta a legtöbb, 4739 új fertőzést mutattak ki. Elhunyt 52, a koronavírussal megfertőzött ember, közülük 46 esetében a Covid-19 és más betegségek együttes meglétét állapították meg.
A járvány terjedésének lassítása érdekében szombattól Lengyelország-szerte kötelező lesz a szájmaszk köztéri viselése.
Az északkelet-lengyelországi Suwalkiban a vajdasági önkormányzat képviselői pénteken közölték: a város közelében három éven belül létrehoznak egy, a koronavírus-járvány pszichés következményeit, a járvány ébresztette félelmeket gyógyító kórházat.

Legnépszerűbb cikkeink