Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Átlépte a 0 fokot az antarktiszi átlaghőmérséklet

Létrehozva:

Idén 34 napon mértek extrém meleget, ilyen több mint 30 éve nem volt. A Maxwell-öböl befagyni sem tudott.

Több mint három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén – idézi a Santiago de Chile-i Egyetem kutatását az MTI.

A hőmérséklet az egész félszigeten több mint 2 százalékkal haladja meg a szokásost. A félsziget északi csücskén idén eddig nulla fok fölött volt az átlaghőmérséklet, amire 31 éve nem volt példa – mondta Raul Cordero klimatológus, az egyetem antarktiszi kutatócsoportjának (USACH) vezetője. A klímakutató szerint az adat aggasztó, mert azt jelezheti, hogy a térség 20. század végi gyors ütemű felmelegedése, amely megállni látszott az elmúlt két évtizedben, újraindulhat.

A György király-szigeti meteorológiai állomás mérései szerint idén négy hőhullám vonult végéig a térségen: egy (az ottani) nyáron, kettő ősszel, egy pedig a tél kellős közepén. Összesen 34 napon mértek „extrém meleget”. Az antarktiszi télben, amikor a legalacsonyabbak a hőmérsékletek, idén előfordultak 5 fokos melegek is, ami megakadályozta a Maxwell-öböl befagyását. A félsziget az Antarktisz legészakibb, Dél-Amerikához legközelebb fekvő része, ahol több ország is működtet kutatóállomást.

Legnépszerűbb cikkeink