Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

12 méteres T. Rex csontvázat árvereznek el

Létrehozva:

Amikor még élt, a súlya elérhette a nyolc tonnát is.

A Christie’s aukciósház október 6-án árverésre bocsátja a világ egyik legismertebb T. rexét, Stant – írja a Qubit. A csontváz árát a szakértők 8 millió dollár körüli összegre becsülik, vagyis 2,5 milliárd forintnyi összeget kell kicsengetni a 4×12 méteres monstrumért.

A csontokra az észak-amerikai Hell Creek kőzetformáció Dél-Dakotára eső részén, 1987-ben talált rá az amatőr őslényrajongó Stan Sacrison, de a paleontológusok ekkor még Triceratops-csontoknak vélték a leleteket. Aztán évek múlva, amikor elkezdték összerakosgatni az ősi kirakót, kiderült, hogy a valaha talált egyik legteljesebb (kb. 70 százalékig komplett) Tyrannosaurus rex-csontvázzal van dolguk.

A csontváz nagyjából 4 méter magas, fejtől farokig 12 méter hosszú, és összesen 188 csontból áll.

A megtalálója után utólagosan Stan névre keresztelt T. rex 67 millió éve, a krétakorban élt a mai Montana, Wyoming, Észak- és Dél-Dakota államok területét lefedő, Badlands nevű területen. Bár születésekor még csak pulykaméretű volt, felnőttkorára 7-8 tonnásra nőtt, vagyis kétszer masszívabb volt egy mai afrikai elefántnál. Akár 30 centiméteres fogaival egy harapással 225 kilogramm húst tudott elrágni.

 

További részletek a Qubit cikkében.

Legnépszerűbb cikkeink