Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Kormányinfó: meghosszabbítják a határzárat

Létrehozva:

A határzár fenntartásáról és az orvosi bérek emeléséről is tárgyalt szerdai ülésén a kormány, erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a Kormányinfón. 

A mostani EU-csúcs egyik legfontosabb kérdése a koronavírus-járvány miatt szükséges uniós pénzügyi alap lesz, amit a kormány szerint felelőtlenség a jogállamisági vitával összekötni. Orbán Viktornak erre is van egy terve.A szeptember elején berobbant járvány mostanra stagnál, 600–1000 közötti minimális fertőzésszámmal, állapította meg a kormány a tegnapi kormányülésen – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter szerint minden emberéletet védeni kell, a kórházi kapacitások adottak ahhoz, hogy egy körüli értékre szorítsák le a vírus reprodukciós számát.  A járvány kordában tartása érdekében döntött a kormány a határzár egy hónappal meghosszabbításáról, a maszkviselés szabályainak fenntartásáról, az influenza elleni ingyenes védőoltás biztosításáról októbertől. Az iskolai lázmérés is októbertől kötelező.

A kormány számára a legfontosabb szám továbbra is a foglalkoztatottság.
Örülünk annak, hogy a legfrissebb adatok alig 20 ezerrel maradnak el a valaha mért legnagyobb foglalkoztatotti számtól – mondta a miniszter. A kormány egyelőre tartja a ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a járvány elvisz. Hozzátette: tudják, sok vállalkozás további segítségre szorul, támogatást vár.

Ugyanakkor arra számít a kabinet, hogy idén a GDP csökkenni fog, a visszaesés mértékénél a Pénzügyminisztérium legutóbbi hivatalos tájékoztatása az irányadó a kormány számára – ez éves szinten 5 százalékos visszaesés. A miniszter megjegyezte azt is, hogy eddig 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány a különféle támogatások révén. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy Magyarország a legjobban védekező országok közé tartozik, minden emberéletet, minden eszközzel védeni kell.

Az európai uniós csúcstalálkozóról szólva azt mondta, a jogállamisági jelentést Soros György mondta tollba. Hozzátette: Orbán Viktor nem kapott még választ Usula von der Leyentől a levelére, de az uniós csúcson megbeszélik majd a jelentést és Vera Jourova elfogadhatatlan kijelentéseit is. Gulyás Gergely szerint a kormány nem akarja jogi útra vinni ezt az ügyet, de Vera Jourovát persona non gratának minősítik. Gulyás Gergely hozzátette, a csúcstalálkozón részt vesz Orbán Viktor kormányfő is.

A kormány nyitott arra, hogy a Magyar Orvosi Kamara javaslatáról tárgyaljon, és jelentős orvosi béremelés legyen.

Van elég hőmérő az iskolákban. Hogy mennyi lázmérő kerül adott intézménybe, az attól függ, hány diákja van. A hőmérők kiszállítása zökkenőmentesen megtörtént. Kevés lesz a diák, aki lázasan iskolába menne, emiatt nem kell 15 perccel csúsztatni az iskolakezdést.

Hárommilliárd forintos lesz jövőre a Színház- és Filmművészeti Egyetem költésvetése, ez több mint a kétszerese az eddiginek. Azt, hogy a sztrájkoló dolgozók kapnak-e fizetést az új kancellár fog dönteni. Szarka Gábor a Nemzeti közszolgálati Egyetemen dolgozott, nem ezredesként, jó szakember, meg fogja oldani. A kuratórium és az egyetem dolga ez.

A rendkívüli jogrend bevezetésének feltételei most nem állnak fenn, az elmúlt hetek koronavírusra vonatkozó adatai alapján a kormány reméli, hogy nem is kell, hogy erre sor kerüljön.

Egyelőre konkrét összegről nem döntött a kormány a jövő évi közmunkás béremelés ügyében, de a kabinet támogatni fogja az emelést. A Belügyminisztérium dolgozik a részleteken.

A gázár csökkentéssel összefüggő ismételt kérdésekre a tárcavezető elmondta: nincs tudomása ilyen kormánydöntésről.

Abban az esetben, ha az operatív törzs javaslatot tesz az utcai maszkviselés előírására, akkor megfontolja azt a kormány, de addig nem tervez ilyet.

Elfogadhatatlan a kormány számára, hogy munka nélkül is lehessen pénzt kapni, mert abba tönkremegy az ország.

Sokan nehezményezik, hogy lassú az álláskeresőként való regisztráció folyamata, illetve a segély kiutalása is várat magára. Gulyás Gergely elmondta, az ország területének többségén ezzel nincs probléma. Ahol gondot okoz, ott kértük, hogy vegyenek fel több embert a kormányhivatalok, ezzel gyorsítva az ügyintézést.

A kaszinókra nem vonatkozik a bezárás, de indokolt a felvetés, amelyet továbbítanak az operatív törzsnek.

A kormány az operatív törzs beszámolójával és a vírushelyzettel foglalkozott tegnap – mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. A szeptember elején bekövetkezett ugrásszerű fertőzésszám-növekedés megállt és azóta stagnál. Magyarország a számokat nézve az európai középmezőnybe, az elhunytak számát nézve pedig a legjobban védekező országok közé tartozik. A jelenlegi intézkedések betartására van szükség ahhoz, hogy a járvány reprodukciós rátája ne emelkedjen, ezért a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket fenntartják. A határzárat egy hónappal meghosszabbítják, a maszkviselésre, látogatási tilalomra vonatkozó szabályok továbbra is élnek.

Legnépszerűbb cikkeink