Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Székely Kriszta: Az SZFE-t támadók darázsfészekbe nyúltak

Létrehozva:

„Csak a testemen keresztül bánthatják a diákjaimat!”– mondta Székely Kriszta a Popfilter podcastnak adott interjújában. A Katona József Színház rendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályfőnöke nemcsak arról beszélt, mit gondol az SZFE körül kialakult helyzetről és miért döntött úgy, hogy nem távozik az intézménytől, hanem többek közt arról is, minek köszönhető a közbeszéd eldurvulása, valamint hogyan hatott a járvány a színházszakmára.

„Az egyetemi autonómia egy nagyon fontos és régi tradíció, aminek a megbolygatása nem lehet megengedett, nem lehet tolerálható dolog” – vallja Székely Kriszta. A színházrendező közvetlenül érintett az SZFE körül kialakult helyzetben: egy negyedikes osztályt vezet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen immár egyedül, miután Máté Gábor felmondott az események hatására.

Elmondása szerint az elmúlt hetekben az intézmény falain belül, a diákok között olyan demokratikus működést, párbeszédet és vitakultúrát tapasztalt, amire döntéshozói szinten is szükség lenne. „Fegyelem van, napirend, vitakultúra. Minden és mindenki egy szinten van kezelve. Ez a része egészen felemelő” – fejtette ki. Maga is sokat kapott attól, ahogyan a hallgatók kiállnak az igazukért. „Bárhogy is alakul a dolog, én nagyon büszke vagyok rájuk” – hangsúlyozta.

Annak ellenére, hogy társosztályfőnöke, Máté Gábor az intézmény jó néhány nagynevű oktatójával egyetemben távozott az intézménytől, Székely Kriszta végül a maradás mellett döntött, aminek okairól szintén mesélt Csepelyi Adriennek. „Azt éreztem, ott kell maradjak a csapattal. Vigyázok rájuk minden esetben. Csak a testemen keresztül bánthatják a diákjaimat!” – hangsúlyozta.

A Székely Gáborral szembeni támadásokra úgy reagált, ilyen szinten csak az tud beszélni a legendás egyetemi tanárról és rendezőről, akinek fogalma sincs a magyar színházi világról, a magyar színháztörténetről és arról, amit Székely Gábor egyetemesen képvisel ebben a szakmában. „Ha nem gondolnám, hogy tragikus állapotban van az ország alapvetően, még komikusnak is tudnám találni a perifériáról megszólaló hangokat” – mondta.

Székely Kriszta ugyanakkor büszke arra, hogy az SZFE-ügy kapcsán elindult méltatlan támadásokra az intézmény jelenlegi és volt diákjai, tanárai kulturáltan, higgadtan tudtak reagálni.

És hogy egyebek mellett miért mozgatnak meg akkora tömegeket az SZFE-s megmozdulások? „Az SZFE-t támadók darázsfészekbe nyúltak. Egy olyan egyetem tehetséges hallgatóiról van szó, akik tudnak beszélni, performatív módon megmutatkozni. Azok az akciók, amik most történnek, és ahogy történnek, abban az ő tehetségük, a hozzáértésük is megmutatkozik. Ez egy olyan plusz, érzékenyítő extra, amivel jobban bevonnak egy csomó embert.”

Székely Kriszta az SZFE-ügy mellet a színházszakma jelenlegi helyzetéről, a járvány hatásairól és egyebek mellett arról is beszélgetett Csepelyi Adriennel, mitől lesz valaki izgalmas rendező vagy épp mi az ára annak, ha Magyarországon valaki vállalni meri önmagát. 

A Popfilter adása Székely Krisztával itt hallgatható meg.

 

Legnépszerűbb cikkeink