Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A történelem legsúlyosabb delfinkatasztrófája: 470 állat sodródott partra Tasmániában

Létrehozva:

Gömbölyűfejű-delfin / Forrás: Wikipedia

Csak 108-at sikerült megmenteni. Az állatmentők szerint már nincs több élő gömbölyűfejű-delfin a homokpadok közt.

Péntek estére már csak egyetlen sodródott partra az aznap a mélyvízbe visszasegített 20 delfin közül, ami jó arány – közölte Kris Carlyon tengerbiológus. A hatóságok közben lefelé, a korábbi 370-ről 350-re módosították azoknak a nagytestű tengeri emlősöknek számát, amelyek a maga nemében emberemlékezet óta legsúlyosabb ausztráliai ökológiai katasztrófában biztosan elpusztultak.

A hét folyamán összesen mintegy 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin rekedt a part menti sekély vizekben Tasmánia szigetének nyugati partvidékén. Hétfőn mintegy 270 delfint fedeztek fel a Macquarie-öböl három pontján, ezek egyharmada elpusztult, mire a mentés megkezdődött. Szerdán reggel további 200 delfint vettek észre az első helyszíntől 7-10 kilométer távolságra.

A korábbi legsúlyosabb tömeges delfinpusztulást 1996-ban észlelték Nyugat-Ausztrália tengerpartján, ahol 320 gömbölyűfejű-delfin rekedt a sekély partmenti vizekben, ahonnét már nem tudtak visszatérni a nyílt tengerre. Tasmániában 1935-ben 294 delfin vetődött partra.

Az ausztrál hatóságok közben már megkezdték a tetemek eltakarítását, amely napokig is eltarthat az időjárástól függően. Az elpusztult delfineket igyekeznek a tengerben „eltemetni”, a tetemeket az akvakultúrák eszközeinek és szaktudásának felhasználásával, hajókkal vonszolják a mélyebb vizek felé.

Szombatig 15 bálnatetemet sikerült eltüntetni a széles homokos tengerpartról. A még a parton lévő elhullott állatokat csoportokba osztva vizesárokkal veszik körül, hogy a tetemek egyben maradjanak, nehogy cápák és más ragadozók feltrancsírozzák őket.

A tömegszerencsétlenség oka nem ismert, de szakértők szerint összefügghet azzal, hogy az érintett cetféle közismerten nagyon társas lény. A gömbölyfejű-delfinek között nagyon szorosak a családi kötelékek, az állatok akár 1000 fős rajokban is együtt úsznak.

A Tasmániában az 1800-as évek eleje óta észlelt öt legnagyobb partravetődési katasztrófa mindegyikében gömbölyfejű-delfinek pusztultak el.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink