Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

A panasz ellenére nem változtatják meg a nevét Swastika elnevezésű amerikai falunak

Létrehozva:

Swastika, New York, USA

Nem kap új nevet a New York állambeli Swastika település annak ellenére, hogy nemrég panaszt tettek a nevének történelmi vonatkozása miatt.

A szvasztika egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentései közé tartozik a jó szerencse és a halhatatlanság is. A politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta: Adolf Hitler a sarkára állított formában tette meg a szvasztikát a német nemzetiszocializmus jelképévé.

Az amerikai-kanadai határtól nagyjából 56 kilométerre lévő apró település, amely közigazgatásilag Black Brook városához tartozik, több mint egy évszázada viseli a Swastika nevet.

A városi tanács azonban nemrég a település esetleges névváltoztatásáról szavazott, miután egy arra járó New York-i megütközött a település nevén, mondván, hogy az sértő és tiszteletlen azoknak a második világháborús veteránoknak az emlékére nézve, akik a környező földekben nyugszanak. A tanácstagok szeptember 14-én egy névtelen szavazás keretében döntöttek a névváltoztatás elvetéséről.

„Sajnáljuk, hogy néhány olyan ember, aki nem erről a környékről való és nem ismeri a közösségünk történetét, sértve érzi magát, amikor meglátja a település nevét” – írta csütörtökön Jon Douglass, Black Brook-i illetékes, hozzátéve, hogy a közösség tagjai számára, akiket a testület képvisel, ez az a név, amelyet az őseik választottak.

Douglass szerint a New York állambeli település neve az 1800-as évekbeli telepesektől származik. Egy 1977-es cikk szerint ugyanakkor a falut korábban Goodrich Millsként ismerték és csak 1913-ban lett Swastika, miután ez a név megjelent a helyi postahivatalon.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink