Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Trump rendeletben tiltotta meg, hogy rasszistaként állítsák be az USA-t

Létrehozva:

Az elnök szerint a bűntudatra összpontosító tréningek megerősítik a torzításokat.

Kedd este újabb rendeletet írt alá Donald Trump, amellyel kiterjesztette egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmát. A tilalom a hadseregre, a kormánnyal szerződéses viszonyban álló vállalkozásokra és személyekre, valamint a kormányzat anyagi támogatását élvező szervezetekre és személyekre is érvényes.

Szeptember 4-én a Fehér Ház költségvetési hivatala már kiadta az utasítást, miszerint a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek többé nem használhatnak fel pénzt olyan „Amerika-ellenes propagandát népszerűsítő tanfolyamokra, ahol vitatható faji elméletekről, a fehérek vélelmezett kiváltságairól tartanak előadásokat”. Trump ezt az utasítást bővítette ki a kedd esti rendelettel.

A Fehér Ház szeptember elején azonnal megosztó és kártékony tevékenységnek minősítette e kurzusokat, amelyek szerintük faji előítéleteteket is táplálnak. Russell Vought, a költségvetési hivatal elnöke ekkor tiltotta be e kurzusok finanszírozását. A kedden este kiadott elnöki rendelet elutasítja ezeket a „megosztó elméleteket”, köztük  például azt is, amely azt próbálja tanítani, hogy az Egyesült Államok „alapvetően rasszista vagy szexista”, vagy hogy „bárki egyénileg „felelősséget viselne a vele azonos nemhez vagy népcsoporthoz tartozók által a múltban elkövetett cselekedetekért”. A Fehér Ház szerint ez óriási megosztottságot okoz, és az „emberi természetnek, történelmünknek, alapértékeinknek és nemzetünk világban játszott egyedi szerepének hamis beállításában gyökeredzik”. Leszögezte azt is: kutatások bizonyítják, hogy a bűntudatra összpontosító tréningek csak megerősítik a torzításokat, és csökkentik a kisebbségek lehetőségeit.

Az elnöki rendelet értelmében az amerikai hadsereg kötelékében sehol, senki nem vonható felelősségre azért, ha visszautasítja e nézetek támogatását.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink