Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nyolc magyar filmet láthat a közönség a palicsi filmfesztiválon Szerbiában

Létrehozva:

A versenyprogramban Bagota Béla alkotása, a Valan – Az angyalok völgye is helyet kapott.

A magyar filmek válogatásának keretében hat filmet vetítenek. A fesztivál második napján adják Deák Kristóf Foglyok című lélektani drámáját. Az igaz történet alapján készült televíziós nagyjátékfilm feszültségét az adja, hogy az Államvédelmi Hatóság emberei egy egész családot és a szomszédokat ejtették foglyul a saját lakásukban napokra, senki nem tudta pontosan, hogy miért, és mit keresnek.

Az aktuális kérdésekkel foglalkozó Párhuzamok és ütközések című válogatásba került be Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című első nagyjátékfilmje, amely a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról.

Gyöngyössy Bence A feltaláló című alkotása a Béres Csepp megalkotójáról szól. Az életrajzi dráma Béres József születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg, és bemutatja a Béres Csepp születését, valamint Béres József hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát. A szívbemarkoló és izgalmas történetet a fesztivál harmadik napján, a jövő hétfőn láthatja a közönség.

Nagy Zoltán Szép csendben című drámája egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé enged bepillantást, az egyenlőtlen kapcsolatok látványa pedig nem hoz megnyugvást a nézőnek.

Orosz Dénes romantikus vígjátéka, a Seveled, valamint Szász Attila Apró mesék című mozija is bekerült az idei válogatásba. Előbbi a jelenben, utóbbi a második világháború után játszódó, csavaros szerelmi történet.

Tóth Barnabás Akik maradtak című mozija F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című műve alapján készült, a történetben 1948 Budapestjén találkozik egy magányos férfi és egy árván maradt kamaszlány, az egymásra találás pedig mindkettőjük életét megmenti és alapjaiban változtatja meg. A filmet a fesztivál utolsó napján, szeptember 18-án láthatják az érdeklődők.

Az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját korábban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, a helyzet javulása miatt viszont a szervezők úgy döntöttek, végül mégis megrendezik szeptember 12. és 18. között. A rendezvény életműdíját, az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést az idén Enyedi Ildikó rendező kapja. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink