Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Állig felfegyverkezve várjuk a járványt

Létrehozva:

Szerinte Lengyelország lesz az új Németország.

Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő kiemelte: „okosabbak vagyunk, mint voltunk”, mert van tapasztalat. „Márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mifajta vírus ez, honnan jött (…). Most már azért sok hónapnyi tapasztalat is van a hátunk mögött, meg van egy nemzeti konzultációnk is” – mondta, jelezve, hogy 1,7-1,8 millió ember küldte vissza a kérdőívet. A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését – az idősek védelmét –, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését.

Orbán Viktor egyúttal arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van.

A szeptember elsején bevezetett beutazási korlátozásokról azt mondta, hogy nem lehet teljes lezárást elrendelni, mert nem állhat le a forgalom, a szállítás. Azt is mondta, a kormány célja eltalálni a szükséges korlátozási mértékeket, ezért folyamatosan egyeztetnek és finomítanak a szabályokon.

Orbán Viktor szerint az egész ország hálás a tanároknak, hogy alkalmazkodtak a nehéz helyzethez. A digitális oktatást nem tartja jó megoldásnak, szerinte jobb a tanítás, hiszen a tanároknak nem csak tudást kell átadniuk a gyerekeknek.

Az unióról is beszélt Orbán: stratégiai ügyekben érdemes óvatosan fogalmazni, de szerinte Európa jelenleg nem tudja megmondani, hol lesz a helye egy évtized múlva. Példaként egy 2012-es uniós gazdasági tanulmányt hozott fel, amely hasznos tendenciaként írta le a migrációt, ami szerinte gyorsuló ütemben meg is valósul. „Európa hátrálása sokkal gyorsabb, mint korábban volt” – mondta a kormányfő, aki szerint a nagy stratégiai kérdésekre a nagy tagországoknak kell megadniuk a választ, és Magyarország is el fogja végezni a maga feladatát.

Ilyen nagy ország Lengyelország is, amely szerinte tíz év múlva az új Németország lesz.

 

Legnépszerűbb cikkeink