Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Balázs: Inkább Prométheusz, mint Epimétheusz

Létrehozva:

A Pesti Hírlap frissen megjelent, ingyenes hétvégi kiadásából adjuk közre Orbán Balázs publicisztikáját.

Epimétheusz és Prométheusz titánok voltak, és egymás testvérei. Epimétheusz neve „utólag gondolkodót” jelent, vagyis akiben nincs előrelátás, míg Prométheuszé épp az ellenkezőjét: „előrelátót” vagy „előre gondolkodót”. Utóbbi – még az istenek büntetését is magára vállalva – lopta el az égiektől a tűz titkát a halandók számára, nagy szolgálatot téve nekik ezzel. Zeusz ezért nemcsak Prométheuszt kívánta megbüntetni, de az egész emberiséget, és csalárd módon egy gyönyörű, agyagból készített nőt, Pandorát ajánlotta fel kevésbé előrelátó testvére, Epimétheusz számára. Ráadásul az arával egy ajándék szelence is járt, amelybe belerejtett minden földi rosszat: fáradságot, betegséget, járványokat. Epimétheusz, nevéhez híven, nem fogadta meg testvére bölcs tanácsát, hogy nem szabad ajándékot elfogadni az istenektől, így Pandora és az ő szelencéje is hozzá került. A szelence kinyitása után pedig tudjuk, és ebben a pillanatban is megtapasztalhatjuk, mi minden rossz szabadulhat a világra.

Lehet, hogy drasztikus és sokak számára nehézséget okozó lépés a határok szeptember eleji lezárása, de nem kell hozzá jósnak lenni, hogy már most előre láthassuk: a koronavírus járvány második hulláma megérkezett, Magyarországot sem kíméli, és az esetszámok főként a külföldről való behurcolás miatt emelkednek. Arra pedig csak elég emlékeztetni, hogy a járvány elleni hazai védekezés azért volt sikeres az első hullám idején, mert összefogással, idejében tudott Magyarország lépni. Így sikerült elkerülnünk a tömeges megbetegedéseket, illetve azt, hogy több ezer honfitársunk a járvány áldozatává váljon. A határzár azonban csak a kötelező óvatosság egyik része. A másik része pedig az, hogy miután a külföldi eredetű fertőzési veszélyt minimálisra csökkentettük, kellő figyelmet fordítsunk az elővigyázatosságra itthon is.

Bizton mondhatom, hogy jó kezekben vagyunk, ugyanis miután némi időre – minden lehetséges előírás és óvintézkedés betartása ellenére – magam is házi karanténba kerültem a múlt héten, noha a fertőzés elkerült, azt megtapasztalhattam, hogy a népegészségügyi rendszerünk milyen alapos és felkészült. Ettől függetlenül továbbra is nagyon fontos odafigyelnünk az országos tisztifőorvos asszony iránymutatásaira, illetve betartani a járványügyi előírásokat, ajánlásokat: a távolságtartást, a maszk viselését tömegközlekedési eszközökön és zárt helyeken, valamint a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést, valamint a közösen, gyakran használt felületek fertőtlenítését.

Egy dolog bizonyos, ha mindannyian képesek vagyunk fenntartani azt a példás össztársadalmi szintű fegyelmet, ami az első hullám idején tapasztalható volt, elkerülhetjük, hogy idehaza is újra a mindennapi életünket korlátozó intézkedéseket kelljen bevezetni. Ez pedig nagyon fontos lenne! Ugyanis jelenleg nemcsak az emberi egészség megőrzéséért, hanem a magyar gazdaság és a hazai munkahelyek megőrzéséért is küzdünk.

Egyelőre úgy tűnik, hogy fokozott óvintézkedésekkel, de elindulhat a tanítás az iskolákban, de ahhoz, hogy ez így is maradhasson, a szülők és tanárok felelősségteljes viselkedése szükséges.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság működőképességét fenn tudjuk tartani, de ahhoz, hogy ez így maradjon, mindannyiunk összefogására és a most hatályos ajánlások betartására van szükség.

Legyünk előrelátóak, vigyázzunk egymásra, s akkor közösen, a magyar emberek egészségét és a magyar emberek munkahelyét is meg fogjuk tudni védeni. Nehogy Epimétheuszként bánkódjunk utólag a baj bekövetkeztén.

A szerző a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

(A lapunkban megjelenő publicisztikai írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.)

Legnépszerűbb cikkeink