Nagyvilág

Uniós pénzből szépülhetett egy fideszes képviselő családi birtoka

Published

on

60 millió forint vissza nem térítendő támogatást költhettek Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő családi birtokán.

Vendégház, csónakszállás, és turisztikai bemutatóház épült Kovács Sándor fideszes képviselő birtokán – írja a 24.hu. A „turisztikai célpontok” között akad olyan is, amelynek látogathatóságáról sem helyben, sem az interneten nem találtak nyomot. A lap szerint az anyagi forrás egy 60 millió forintos, uniós vissza nem térítendő támogatás lehetett. Hivatalosan nem Kovács kapta a pénzeket, és szerinte semmi köze azokhoz, a nyerteseket – a fiát és a felesége által vezetett egyesület cégét – mégsem jegyezték be az ingatlan tulajdoni lapjára. Kovács a 24.hu érdeklődésére öt év után módosíttatná a földhivatali bejegyzéseket.

Kovács korábban egy kis szabolcsi falu, Géberjén polgármestere volt, azonban amikor országgyűlési képviselő lett, fiát választották meg a helyére. Géberjénbe és a térségbe az elmúlt években több milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrás érkezett, a fő kedvezményezettek egyike pedig az egyesület, amely a többi közt turisztikai beruházásokra nyert el támogatást.

A Kovács család közvetlenül a Holt-Szamos partján lakik, ahol egy régi parasztházat újítottak fel, és felhúztak mellé egy másik, úszómedencés házat is. Az ingatlan szomszédságában fekvő telek Kovács Sándor és édesanyja tulajdonában áll. Ezen a birtokon épült fel uniós forrásból a Tündérmező Vendégház egy hozzátartozó filagóriával, valamint egy turisztikai bemutatóház a hozzátartozó csónakházzal. A képviselő fia, Kovács Dániel Sándor elmondta: a birtokon álló turisztikai bemutatóház az ő magántulajdonát képezi, és még akkor nyerte el rá az uniós forrást, amikor nem volt polgármester, az épületek ugyanis öt évvel ezelőtt épültek. Mint mondta, szinte minden uniós pénzből épül a településen, másként nem is menne. A polgármestert a pályázatokról és több, önkormányzatot érintő ügyről is kérdezték, de a legtöbb kérdésre ezt válaszolta:

„Várjuk meg ezzel fatert, ő fog tudni mondani konkrétumokat.”

Miután az idősebb Kovács is megérkezett, azzal kezdte, hogy szerinte politikai okokból érkezett a stáb a településre. A fideszes képviselőt a birtokán uniós támogatásból épült turisztikai beruházások részleteiről is kérdezték. Erre először azt mondta, szerinte a média „megkapta azt a feladatot”, hogy az egyéni országgyűlési képviselők vagyoni helyzetét, tulajdonát, európai uniós projektjeit „szedjék szét” abban a 45-50 körzetben, ahol az ellenzéki jelölteknek esélye lehet a győzelemre.

Annyit elárult, hogy a résztulajdonában álló telekre jutó csaknem 60 millió forint uniós támogatás felét a felesége által vezetett egyesület cége nyerte el, amihez semmi köze nincs. A másik felét pedig a fia kapta magánemberként. Hozzátette, hogy a pályázatok elbírálásában ugyan ő is részt vett, de a fia esetében nem szavazott érintettsége okán. Ezt jegyzőkönyv rögzítette – mondta. Azonban hiába kérték tőle a dokumentumot, azt nyilatkozta, ő nem rendelkezik a jegyzőkönyvvel.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version