Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

James Bond, lovag és aktmodell – 90 éves lett Sean Connery

Létrehozva:

Nyilván mindenki 007-es ügynökként ismeri: James Bond karaktere egyszerre tette naggyá és skatulyázta is be annak ellenére, hogy mindent megtett ellene.

Sean Connery valójában minden volt, csak akasztott ember nem, életmentőként, segédmunkásként, de még aktmodellként is dolgozott, és a sport világában is kipróbálta magát, sokáig a labdarúgásban akart elérni sikereket. Thomas Sean Connery Edinburghban született, munkáscsalád gyermeke. Családja szerény anyagi helyzete miatt abbahagyta az általános iskolát, majd munkába állt.

Első színpadi szerepét a South Pacific című musicalben kapta, először csak mellékszerepekkel lavírozott, majd 1962-től jöttek a James Bond-filmek, ezek elhozták számára a nemzetközi ismertséget: a Tűzgolyó, a Gyémántok az örökkévalóságnak, a Goldfinger, az Oroszországból szeretettel és a Csak kétszer élsz.

Sean Connery James Bondként Jill St. John oldalán a Gyémántok az örökkévalóságnak c. filmben / Forrás: IMDb

Sokan a szívükbe zárták a Gyilkos-bolygóban, a Hegylakóban és a Hegylakó visszatérben nyújtott alakításaiért vagy az Indiana Jones harmadik részében megszemélyesített, a főhös furcsa, de szeretetreméltó édesapjaként.

James Bond karaktere nem adta meg számára az áhított szakmai kiteljesedést, így elindult az olyan drámai alkotások felé, mint például az 1965-ben készült A domb című alkotás. A rózsa neve című film főszerepéért a Brit Filmakadémia BAFTA-díjjal jutalmazta.

Oscar- és Golden Globe- díját a legjobb férfi mellékszereplőként zsebelhette be az Aki legyőzte Al Caponét című filmért, amiben Kevin Costner és Robert De Niro voltak a partnerei.

Feltűnt Agatha Christie ismert krimijének filmadaptációjában, a Gyilkosság az Orient expresszenben is. Látható volt a Zardoz című sc-fi-ben, az Aki király akart lenni című kalandfilmben, egy háborús eposzban (A híd túl messze van), a Meteorral pedig a katasztrófafilmek felé is tett kitérőt.

Az első lovag című kalandfilmben mellékszerepben ugyan, de együtt játszott Julia Ormonddal és Richard Gere-rel. A sziklában ismét akciófilmes-vizekre evezett Ed Harris és Nicholas Cage oldalán. Az 1998-as Briliáns csapdában Catherine Zeta-Jones mellett mutatta meg magát, ugyanebben az évben a legrosszabb filmnek titulált Bosszúállókban is látható volt.

A 2000-ben készült Fedezd fel Forestertben egy visszavonult író karakterét formálja meg, amit nagyon élvezett. A rajongók utoljára 2003-ban láthatták filmben (A szövetség).

Úgy tűnt, hogy 1997-ben megkapja a királynőtől a lovagi címet,

de a skót függetlenségi mozgalom melletti nyílt kiállása miatt csak 2000-től mondhatja magáénak a Sir-titulust.

Shane West és Sean Connery a Szövetség c. filmben / Forrás: IMDb

Második feleségével, Micheline Roquebrune-nel békés, boldog házasságban élnek, első házasságából született fia is, és egyetlen unokája is a filmiparban helyezkedett el. Szerepeit tehetsége mellett sármjának is köszönhette, mára némiképp megkopott varázsát filmjei őrzik tovább.

Legnépszerűbb cikkeink