Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elárulta az MSZP-elnök, kit támogatna kormányfőként

Létrehozva:

Az MSZP-nek és a kormány leváltásán dolgozó ellenzéki pártoknak el kell fogadniuk, hogy rövid távú érdekeik sérülnek egy új Magyarország érdekében – derül ki Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan pártelnök Népszavának adott interjújából.

A két politikus, belföldi nyári élményei után elsőként Szijjártó Péter adriai kalandjával kapcsolatos nézeteit osztotta meg. Tóth Bertalan biztosított a lap olvasóit, hogy ki fogják deríteni a teljes igazságot, azaz, hogy mit keres egy miniszter egy közbeszerzésekből meggazdagodott milliárdos vállalkozó hajóján. Hozzátette: egy tisztességes jogállamban már rég lemondott volna a külügyminiszter, ha megbukik egy ilyen üggyel.

Hogy mennyire lehet hiteles ez attól az MSZP-től, amire ráégették egykor a luxusbaloldal jelzőt, Kunhalmi közölte: nincs olyan magyar, aki ne tudná, hogy a kormányközeli kiválasztottak milyen felfoghatatlan pénzeket loptak. Tóth szerint Szijjártó Péter hitelessége eltűnt.

A Fidesz-kormány legfontosabb szövetségese a reménytelenség

– mondta Tóth a felvetésre, hogy a külügyminiszter esete mozgósíthatja-e az embereket a változást hirdető pártok szavazótáborán kívül. „A hatalom célja az össztársadalmi beletörődés, hogy senki ne merjen fellépni ellene. A sikereket pedig igyekszik törölni a közös emlékezetből: hogy senki ne beszéljen a rabszolgatörvény-ellenes mozgalomról, a vasárnapi boltzár megszüntetéséről” – fogalmazott a pártelnök, aki szerint „Nagyon is verhető ez a kormány”. 

Megtudhattuk azt is, hogy Tóth és Kunhalmi három pillére épülő programot visz az MSZP kongresszusa elé. Miszerint:

  • újra kell építeni a szabad demokratikus jogállamot;
  • meg kell teremteni egy, a mainál sokkal emberközpontúbb kormányzás feltételeit, valamint
  • felelősséget kell vállalni a jövőért – a környezet védelmével, illetve a tudás és a technológia elérhetővé tételével.

Ennek keretében megerősítik a munkavállalói és szakszervezeti jogokat, bérlakásprogramot indítanak, fűtéskorszerűsítési- és lakásszigetelési-alapot hoznak létre a fiataloknak. Mindemellett a nyugdíjemelést ismét a bérek és az árak növekedéséhez kötnék. 

Biztosan szembe jön majd, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzás idején sehol nem volt ez a szociális érzékenység.

Kunhalmi felhívta a figyelmet: a Fidesz tíz éve kormányoz növekvő világgazdasági környezetben, miközben felfoghatatlan összegek érkeznek az EU-tól – és a kormány mit tud felmutatni? Hárommillió szegény embert, félmillió kivándorlót, a régiótól leszakadó országot, féldiktatúrát és Mészáros Lőrincet. „Szánalmas. Ma a falvak és kisvárosok fiataljainak a Fidesz azt ajánlja, hogy: ne tanulj, ne haladj, törődj bele, és szavazz ránk, akkor talán kapsz közmunkát. Szégyen” – jegyezte meg, hozzátéve: „A valóság egy mobilitás nélküli társadalom nyomorral, kilátástalansággal és pár fideszes milliárdossal.”

Az MSZP ezzel szemben, mint Tóth fogalmazott, egy „Jókedvű, reményteli, együttműködő és esélyteremtő köztársaságot” ajánl.

Az interjúból kiderül, hogy

az MSZP szívesen támogatná Karácsony Gergely miniszterelnökségét,

de ha nem indul, természetesen lesz saját jelöltjük. Kunhalmi a kilátásaikról szólva megjegyezte: MSZP-tagsága és támogatói köre a ’22-es változás meghatározó csapata lesz.

Tóth Bertalan szerint pártja fel van készülve arra, hogy a Fidesz meghekkeli az előválasztást, de szerinte ahhoz tömegeket kellene a Fidesz-központnak csalásra rávennie, márpedig tudom, hogy a Fidesz-szavazók nem romlott, aljas emberek, akik törvénytelen gaztetteket követnének el a hatalom kérésére. 

Kunhalmi végezetül elárulta: az MSZP társelnökségére Tóth Bertalannal együtt közös pályázatot nyújtanak be az MSZP-nek. 

Legnépszerűbb cikkeink