Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egymillióan bírálták a rendszert, letiltotta a Facebook a csoportjukat

Létrehozva:

A bangkoki vezetés jogi eljárással fenyegetett, amiért az amerikai székhelyű internetes cég nem távolította el az uralkodó házra nézve sértőnek talált tartalmat.

A lépésre a szinte napi rendszerességgel zajló kormányellenes tüntetések közepette került sor. A főleg fiatalokból álló aktivisták a monarchia megreformálását, az uralkodó jogköreinek korlátozását, valamint Prajuth Csan-Ocsa kormányfő távozását követelik.

A „rojalisták vására” nevű csoportot áprilisban hozta létre a monarchia bírálójaként ismert Pavin Csacsavalpongpun önkéntes száműzetésben élő thai akadémikus.

Hétfőn este a csoport oldalán a következő üzenet volt olvasható: „Thaiföldön belül a hozzáférés korlátozott ehhez a csoporthoz a digitális gazdaság és társadalom minisztérium jogi kérelme alapján.”

A Japánban élő Pavin szerint a Facebook ezzel meghajolt a thaiföldi katonai kormányzat nyomása előtt.

„Csoportunk része a demokratizálódási folyamatnak, a véleménynyilvánítás szabadságának színtere” – hangsúlyozta Pavin a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A Facebook nem reagált a Reuters megkeresésére.

Thaiföldön a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye van hatályban, amelynek megszegői akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink