Nagyvilág

Az ír biztos tett az egészségügyre, golfozni ment, Ursula von der Leyen nem érti

Published

on

Az ír parlament golfegyesületének vacsorarendezvénye nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak, továbbá közfelháborodást is keltett országában.

Az Európai Bizottság elnöke további magyarázatot vár Phil Hogan ír uniós biztostól a járványügyi előírások megsértése miatt – közölte Dana Spinant illetékes szóvivő a brüsszeli testület hétfői sajtótájékoztatóján.

Hogan vasárnap közétett közleményében bocsánatot kért azért, mert augusztus 17-én részt vett az ír parlament golfegyesületének vacsorarendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak, továbbá közfelháborodást is keltett országában.

Az uniós szóvivő elmondása szerint a kereskedelemért felelős ír biztos részletes jelentésben számolt be vasárnap a bizottság elnökének a szóban forgó rendezvényről, valamint arról is, hogy miért lépett be olyan írországi területre, amely helyi, a vírus terjedésnek megelőzését szolgáló vesztegzár alatt volt.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az uniós biztost múlt hétfőn a rendőrség azért állította meg, mivel mobiltelefon beszélgetett vezetés közben az írországi Galway felé, útban a golfeseményre.

„Von der Leyen elnök elbírálása ezeken a részletek múlik, mert azok ismerete nélkül nem hozhat döntést, egy ilyen nagy horderejű üggyel kapcsolatban” – mondta a szóvivő.

Hozzátette, hogy Hogan azért állt meg a vesztegzár alatt lévő Kildare megyében lévő lakásánál útban az eseményre, hogy magához vegye munkájához szükséges dokumentumait.

„Ebből a szempontból biztos nem szegett meg járványügyi előírásokat” – húzta alá a szóvivő.

Micheal Martin kormányfő vasárnap bejelentette, hogy a botrány miatt összehívják az ír törvényhozást, és sürgette Hogant, hogy fontolja meg a lemondást. A biztos környezetéből azonban olyan nyilatkozatok hangzottak el, hogy nem kíván tisztségétől megválni.

Múlt pénteken Dara Calleary ír mezőgazdasági miniszter már beadta lemondását, mert részt vett a mintegy nyolcvan fős rendezvényen. Az ír kabinet csütörtökön fogadott el új korlátozó intézkedéseket, miszerint az esküvőket, istentiszteleteket és egyes kulturális eseményeket leszámítva, legfeljebb hat főben maximalizálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát.

Az ír kormányt is sokan bírálják az általuk rosszul kommunikált és ellentmondásosnak tartott új intézkedések miatt. Az országból eddig 27 969 fertőzöttet és 1777 halálesetet jelentettek, a Johns Hopkins Egyetem hétfői statisztikái szerint. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version