Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az RMDSZ megmentené Orbant

Létrehozva:

Az RMDSZ attól fél, a járványhelyzet alatt nem lenne stabil kormánya Romániának.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem írja alá a bukaresti jobbközép kisebbségi kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt, arról pedig, hogy megszavazza-e a kormánybuktatást, az indítvány napirendre tűzése előtt dönt – közölte Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője az MTI közleménye szerint.

A politikus kifejtette: a magyar érdekképviseletnek számos kifogása van a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban vezette kormányának tevékenységét illetetően, ugyanakkor senki sem tudja, hogyan alakul szeptemberben a járványhelyzet, és nem lenne jó, ha a helyzet súlyosbodása esetén a hatóságoknak még kevesebb eszközük lenne a közbelépésre.

A frakcióvezető arra utalt, hogy márciusban azért szavazott ismét bizalmat a parlament baloldali többsége a másfél hónappal korábban megbuktatott, változatlan összetételű PNL-kormánynak, hogy véget vessen a kormányválságnak és teljes jogkörrel rendelkező kormánya legyen Romániának a világjárvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása esetén ugyanis a leváltott kabinet korlátozott, ügyvivői hatáskörrel intézkedik az új kormány beiktatásáig és nem fogadhat el rendeleteket.

A PSD külső segítség nélkül is be tudja terjeszteni a bizalmatlansági indítvány, a kormánybuktatás azonban kétséges az RMDSZ támogatása nélkül.

Szeptember 27-én önkormányzati, év végén (vagy jövő év elején) parlamenti választásokat rendeznek Romániában.

Legnépszerűbb cikkeink