Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség

Létrehozva:

Egy stabil anticiklon épül ki a kontinens nagyobb részén, ami klasszikus nyári időt, Európa egyes részein hőhullámot is okoz.

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

Azt írták: stabil anticiklon épül ki a kontinens nagyobb részén, ami klasszikus nyári időt, Európa egyes részein hőhullámot is okoz.

Az anticiklonok az óramutató járásával megegyező irányban örvénylenek, aminek jelentős következményei vannak: a magasnyomás nyugati oldalán dél felől nagyon meleg levegő áramlik Spanyolország, Franciaország térségébe. Azokon a tájakon jelenleg is több helyen 35-40 Celsius-fokos csúcsokat mérnek, és mérséklődés nem is várható egy ideig.

Magyarország az anticiklon déli peremén helyezkedik el, így ide egyelőre nem közvetlenül a szubtrópusi térségből érkezik a levegő. Emiatt a hőmérsékleti értékek nem „szállnak el”, de stabilan 30 fok felett alakulnak majd a csúcsok – tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ország jelentős részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hőség miatt. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink